Belgische topresearcher start eigen ai-startup

start-up

Pieter Abbeel, een expert op het gebied van artificiële intelligentie (ai), heeft zijn eigen startup opgericht: Embodied Intelligence. Dat meldt De Tijd. Het bedrijf wil software bouwen waarmee robots sneller hun taken kunnen aanleren.

Abbeel (38) haalde samen met drie ex-studenten zeven miljoen dollar op om zijn bedrijf te starten. Voorheen was hij aan de slag aan de universiteit van Berkeley, waar hij een robotlab leidde waar zestig mensen onderzoek deden. Hij was tot voor kort ook verbonden aan OpenAI, een organisatie van Elon Musk die de gevolgen van ai voor de mensheid in kaart probeert te brengen.

Het onderzoek rond ai is stilaan in een stadium aan het komen dat het gecommercialiseerd kan worden, zegt de Belg in een interview in De Tijd. Ai blijft er nog een diepe kloof met de praktijk bestaan. Dat gat wil Embodied Intelligence opvullen. Het bedrijf legt zich toe op geavanceerde ai die robots in staat stelt bij te leren door wat ‘reinforcement learning’ heet: door trial and error taken steeds beter afwerken. Het zorgt er ook voor dat robots bijvoorbeeld met onderdelen aan de slag kunnen die ze voordien niet kenden of pakketten kunnen sorteren die er steeds anders uitzien.

In de New York Times geeft Abbeel het voorbeeld van een tweearmige robot die plastiic buizen opraapt. De onderzoeker doet die taak voor, terwijl hij een vr-bril en bewegingssensoren draagt. De robot wordt met die data gevoed en kan dan dezelfde taak ook uitvoeren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-11-08T10:51:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.