Samsung maakt kleinste dram-chip ooit

Samsung 10 nanometer DDR-RAM

De Koreaanse technologiereus Samsung heeft de kleinste dram-chip ter wereld gebouw, zo stelt het in een persbericht. Het kleinood werkt met transistorverbindingen van 10 nanometer, dat is vijfduizend keer dunner dan een menselijke haar.

Het plakje silicium bevat acht gigabit aan ddr4-ram en kan gebruikt worden in een hele reeks It-oepassingen, zegt Samsung. Volgens het bedrijf is de meest performante en energiezuinige 8 Gigabit dram-chip en meteen ook de kleinste. Tegenover de eerste generatie geheugenchips van 10 nanometer biedt de nieuweling 10 procent meer performantie en verbruikt hij 15 procent minder stroom.

Deze nieuwe geheugenchips kunnen een maximale datarate aan van 3600 Megabit per seconde, de eerste generatie bleef steken op 3200 Megabit. Dat werd onder meer bereikt door het invoeren van een nieuw ‘data sensing system’ waarmee heel nauwkeurig bepaald wordt welke data in de geheugencellen moet weggeschreven worden. Er wordt ook een nieuwe ‘air spacer’ ingezet zodat geheugencellen elkaar niet parasiteren.

De nieuwe technologiëen die werden ontwikkeld om deze chips te bouwen, zullen er ook voor zorgen dat de volgende generatie geheugenchips (ddr5, hbm3, lpddr5 en gddr6) sneller geïntroduceerd kunnen worden. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-12-20T10:19:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.