IBM slecht grens van honderdduizend patenten

Big Blue voert weer Amerikaanse lijst aan

Winnaar

Voor het vijfentwintigste jaar op rij staat IBM nummer een op de U.S. Patent List. De onderzoekers van Big Blue kregen in 2017 9043 patenten toegewezen op gebieden als kunstmatige intelligentie, de cloud, blockchain en quantum computers. Daarmee heeft het bedrijf de grens van honderduizend patenten gesloopt.

Meer dan negentienhonderd patenten die het bedrijf dit jaar kreeg, hadden met cloud computing te maken. Daar zat er onder meer een bij voor een systeem dat, op basis van ongestructureerde data over bepaalde gebeurtenissen, de behoefte aan cloud-resources kan voorspellen. Bij die data zitten bijvoorbeeld nieuws-feeds, netwerkstatistieken, weersvoorspellingen en gebruik van sociale media.

Kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, ai) was vorig jaar goed voor zo’n veertienhonderd patenten. Daaronder een patent dat analyseert hoe een persoon spreekt tegen een ai-systeem, zodat het systeem zich daar aan kan aanpassen. IBM kwam bijvoorbeeld ook voor de dag met een machine learning-systeem dat bepaalt wie de controle over de wagen heeft in autonome auto’s, de mens of de computer. Zo’n systeem kan nuttig zijn in bijvoorbeeld noodsituaties.

Cybersecurity leverde twaalfhonderd patenten op. Een interessante uitvinding op dat gebied was een ai-systeem dat hackers uit hun tent lokt met emailberichten waardoor ze tijd en resources verliezen. Zo’n systeem kan bijvoorbeeld het risico op ‘phishing’ inperken. 

IBM heeft in totaal zowat 8500 onderzoekers, ingenieurs, wetenschappers en designers in dienst in 47 verschillende Amerikaanse staten en in 47 landen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-09T10:24:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.