Eerste landbouwtransactie via blockchain uitgevoerd

Blockchain

Een consortium van bedrijven, waaronder ING en ABN Amro, hebben de eerste landbouwtransactie uitgevoerd met blockchaintechnologie. De tijd die aan papierwerk werd gespendeerd, was vijf keer minder dan gewoonlijk, laat het consortium weten.

Het verschepen van een vrachtschip sojabonen van de Verenigde Staten naar China was het eerste proefproject waarbij landbouwproducten via blockchaintechnologie verhandeld werden. De volledige transactie werd afgehandeld door Louis Dreyfus Company, Societe Generale, Shandong Bohi Industry, ING en ABN Amro via het Easy Trading Connect-platform, een blockchainprototype.  

De transactie omvatte alle benodigde, gedigitaliseerde documenten (verkoopcontract, letter of credit, certificaten,…) die automatisch werden gecontroleerd (het zogenaamde ‘data-matching’) waardoor manuele controles overbodig werden. Het ondertekenen gebeurde volledig digitaal. De tijd die daarmee aan papierwerk werd gespendeerd, was vijf keer kleiner dan normaal. Andere voordelen waren de mogelijkheid om de volledige operatie in realtime te monitoren, automatische dataverificatie, verminderde kans op fraude en een kortere betalingstermijnen.

Het Easy Trading Platform werd voor de eerste keer getest in februari 2017 met een transactie van olie. In november vorig jaar kwam het platform beschikbaar voor de olie-industrie. Nu komt het dus ook beschikbaar voor landbouwtransacties, een sector met zeer complexe en rigoureuze documentstromen.

‘Een ding is duidelijk: de digitale revolutie zal de grondstoffensector op z’n kop zetten’, zegt  Gonzalo Ramírez Martiarena, ceo van Louis Dreyfus Company, de verkoper van de sojabonen. ‘Distributed ledger-technologie evolueert razendsnel en brengt bijkomende efficiëntie en veiligheid naar onze transacties. Het heeft enorme voordelen, zowel voor onze klanten als voor alle andere actoren in de supply chain. De volgende stap is het verder ontwikkelen van gezamenlijke standaarden waardoor we de deur openzetten voor een nieuw tijdperk van digitale handelsstromen op wereldwijde schaal.’  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-22T10:19:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.