Hyperconverged systemen kennen sterke groei

De wereldwijde omzet uit geïntegreerde systemen zal dit jaar aftikken op 12,3 miljard dollar, zo schat het marktonderzoeksbureau Gartner. Vorig jaar was dat nog 10,2 miljard. Hyperconverged systemen nemen de grootste groei voor hun rekening: liefst 55 procent.

Geïntegreerde systemen zijn een combinatie van servers, opslag en netwerkinfrastructuur die samen met managementsoftware worden verkocht en als een geheel te beschouwen zijn. Op die manier zijn ze gemakkelijker te onderhouden, te updaten en te managen.

De markt voor hyperconverged apparatuur (die zover geïntegreerd is dat ze uit één enkele component bestaat) was in 2017 goed voor een wereldwijde omzet van 2,8 miljard dollar, zegt Gartner. Volgend jaar zal dat bijna 4,4 miljard zijn en tegen 2019 zelfs 6,3 miljard.

Reference architecture (waarbij componenten en architectuur vastliggen maar die nog gebouwd moet worden) is dit jaar goed voor 3,4 miljard omzet. Daarna volgen integrated infrastructure-systemen met 2,6 miljard dollar en integrated stack-systemen met 1,6 miljard. Die laatste groep (server, opslag en netwerkhardware om appliance-functionaliteit te bieden) zal aan belang inboeten, denkt Gartner, vooral vanwege de groei van de cloud. Wat integrated infrastructure betreft: tegen 2019 zal 30 procent van de organisaties die dergelijke systemen moeten vervangen, overstappen op reference architecture of hyperconverged systemen.

‘De meerderheid van geïntegreerde systemen vervangt bestaande infrastructuur’, zegt research director Naveen Mishra van Gartner. ‘Dat is prima voor kost, agility en consolidatie van it en efficiëntie metrics. Als ze dit implementeren als deel van een digital business-initiatief, moeten it-organisaties wel weten dat een besparing van investeringen afgewogen moet worden tegen potentiële shifts in operationele kosten.’
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-03-16T10:37:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.