Uber staakt pilot zelfrijdende taxi's na fatale crash

Rood stoplicht

Uber staakt zijn tests met zelfrijdende taxi's na een dodelijk ongeval in de Amerikaanse staat Arizona. In Tempe, een voorstad van Phoenix is een 49-jarige vrouw om het leven gekomen nadat ze werd aangereden door een zelfrijdende Uber-taxi. Volgens de politie stak ze rond tien uur 's avond de weg over in de buurt van een zebrapad, met het fatale ongeluk als gevolg.

Zo lang het onderzoek loopt, staakt Uber zijn proefritten met zelfrijdende taxi's, melden verschillende Amerikaanse media, waaronder de New York Times. Vanwege het ongeluk heeft Uber al zijn experimenten met autonome taxi’s in de steden Tempe, Pittsburgh, San Francisco en Toronto gestaakt. Volgens een verklaring van de politie reed de Uber-taxi inde  zelfrijd-modus onder supervisie van een bestuurder.

Kritiek

Critici stellen dat bedrijven in de strijd om als eerste met een zelfrijdende auto de weg op te gaan te snel hun technologie op de openbare weg brengen. Voorstanders zeggen dat zelfrijdende auto's uiteindelijk veiliger zullen worden dan auto's die door mensen worden bestuurd.

Veel technologie zoals sensoren, stopsystemen en softwaregestuurd motorbeheer zijn al ruim  een decennium in ontwikkeling en worden op de proef gesteld in onvoorspelbare situaties op de openbare weg. Met name het rijden in stadcentra is een uitdaging omdat die omgeving totaal anders is dan de situatie op testscircuits.

Tesla

Het ongeluk is voor zover na te gaan het eerste dodelijke ongeval waarbij een voetganger op de openbare weg is omgekomen door een aanrijding met een zelfrijdende auto.

Er zijn ook gevallen bekend waarbij dodelijke slachtoffers te betreuren zijn met zelfrijdende Tesla's. Maar in die gevallen ging het om de bestuurder van de auto. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-03-20T10:33:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.