Spacemesh haalt drie miljoen op voor bitcoin-killer

Bitcoin

De van oorsprong Israëlische startup Spacemesh heeft drie miljoen dollar groeikapitaal opgehaald. Het bedrijf heeft een nieuw soort blockchain-protocol ontwikkeld waarmee het de bestaande problemen rond cryptomunten wil oplossen.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de bitcoin werkt het systeem van Spacemesh niet met een ‘proof of work’ maar met een ‘proof of space-time’. Het protocol, dat gemaakt is om te draaien op normale desktopcomputers, laat nieuwe pc’s toe om het netwerk te vervoegen via ongebruikte ruimte op hun harde schijf. Door gewone hardware in te zetten, moeten er geen specifieke componenten (bijvoorbeeld krachtige grafische kaarten) aanwezig zijn om te minen. Ook het gebruik van cloudinfrastructuur wordt zo overbodig. Het protocol ondersteunt ook een hoge mate van schaalbaarheid, maar blijft toch gedecentraliseerd.

Met het nieuwe systeem wil Spacemesh een antwoord bieden op alle problemen die huidige cryptomunten vaak met zich meebrengen: de toegang ertoe is voor gewone burgers beperkt en ze dienen vaak enkel als vehikel om ‘snel rijk te worden’. Een groot deel van het kapitaal is ook in handen van een kleine groep mensen en bij de meeste cryptocoins is het proces om ze te verhandelen duur, omslachtig en tijdrovend. Bovendien kan men ook vragen stellen over de veiligheid en het effect op het milieu.

Spacemesh is nu begonnen met de ontwikkelen van een eerste versie van zijn gratis open source blockmesh-besturingssysteem.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-08T15:17:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.