IBM eist 167 miljoen dollar van Groupon

Dollars

IBM is een rechtszaak begonnen tegen de e-commerce-site Groupon. Big Blue eist 167 miljoen dollar schadevergoeding omdat Groupon bepaalde IBM-patenten heeft gebruikt zonder toestemming. Dat meldt Reuters.

IBM heeft de patenten (die de fundamenten van elektronische handel omschrijven) al gelicenseerd aan onder meer Google, Amazon en Facebook. Die bedrijven betalen daar tussen de twintig en vijftig miljoen dollar voor.

Groupon werd door IBM al in 2016 voor deze zaak voor de rechter gedaagd. Het gaat specifiek om vier verschillende patenten. Ze gaan onder meer over Prodigy, een voorloper van het internet uit de jaren tachtig dat mee door IBM werd ontwikkeld en over ‘single sign on’-technologie, waarmee consumenten op een winkelwebsite kunnen inloggen met hun Facebook- of Google-account.

De advocaat van Groupon voert aan dat IBM de patenten te breed interpreteert en op die manier de eigendom claimt van de meest essentiële bouwblokken van het internet. ‘De sleutelvraag hier is of deze patenten het wereldwijde web coveren’, zo zei Groupon-advocaat J. David Hadden tegen de jury. ‘Dat doen ze niet en dat komt omdat IBM het wereldwijde web niet heeft uitgevonden.’ IBM probeert op die manier ook geld te bekomen van ongeveer elk groot internetbedrijf, aldus Hadden.

Tijdens het proces zal een directeur van IBM getuigen over de licentieovereenkomsten die Big Blue afsluit met andere bedrijven. Op die manier zal het grote publiek een zeldzame inkijk krijgen in de manier waarop IBM inkomsten genereerd uit zijn grote patentportfolio. IBM heeft meer Amerikaanse patenten op zijn naam staan dan enig ander bedrijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-20T11:59:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.