Magistraat pleit voor wetgeving rond cryptomunten

Het is hoog tijd dat de Belgische en Europese overheden werk maken van wetgeving en regelgeving over bitcoins en andere cryptomunten. Dat zegt advocaat-generaal bij het Hof van Cassatie André Henkes in zijn toespraak naar aanleiding van de start van het nieuwe gerechtelijk jaar, zo meldt Belga. Die cryptomunten kunnen voorlopig wel nog niet als geld beschouwd worden, maar hun ontstaan en evolutie heeft wel gevolgen op verschillende domeinen van het recht, gaande van het eenvoudige verbintenissenrecht over het strafrecht tot het fiscaal recht.

Cryptomunten zijn volgens advocaat-generaal Henkes virtuele, gedecentraliseerde en anonieme munten, die niet ondersteund worden door een staat, overheid of andere juridische entiteit en die niet inwisselbaar zijn voor goud of een andere grondstof. ‘De basisgedachte bestaat erin dat personen geld willen uitwisselen zonder tussenkomst van derden zoals overheden en financiële instellingen’, klinkt het.

‘In die zin komt ook het ontstaan van cryptomunten in concurrentie met het overheidsmonopolie op monetair beleid en financiële regulering. Het maatschappelijk vertrouwen in de doelmatigheid van overheidscontrole op de financiële wereld kreeg de voorbije jaren een stevige knauw door de financiële crisis. Wellicht kan dit mede de populariteit van gedecentraliseerde mechanismen verklaren.’

Ook al zullen ze waarschijnlijk nooit evolueren tot nieuwe wereldwijde munteenheden, de juridische relevantie van cryptomunten neemt wel almaar toe en tegelijkertijd daarmee de vraag naar en nood aan regel- en wetgeving, aldus de hoge magistraat. ‘De fall-out van cryptomunten strijkt zich uit over meerdere rechtsdomeinen.’

In financieel regulerend perspectief lijken de cryptomunten voorlopig legitiem maar het ontbreekt, zowel op Belgisch als op Europees vlak, aan duidelijke en coherente regelgeving. Dat geeft opnieuw aanleiding tot rechtsonzekerheid, aldus de magistraat, zeker gelet op de vele klachten over oplichtingspraktijken en andere fraudemechanismen met cryptomunten.

Daarnaast zijn cryptomunten virtuele goederen maar kunnen ze ook beschouwd worden als schuldvorderingen. Ook op het vlak van het goederenrecht ontbreekt het dus aan wettelijke omkadering en rechtszekerheid.

Tenslotte is er nog het fiscaal recht, aldus de magistraat. Daar kan inzake btw het recente verschijnsel van de cryptomunt opgevangen worden met de bestaande wettelijke regels maar inzake de inkomstenbelastingen is de situatie veel minder evident. Wettelijk ingrijpen lijkt ook hier dus raadzaam, besluit Henkes.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-04T09:17:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.