Vlaanderen zet in op eenduidige datastandaard

Vlaanderen

Het stuurorgaan Vlaams Informatie- en ict-beleid, waarin ook lokale besturen zitten, heeft een aantal beslissingen genomen rond de erkenning van datastandaarden en start van de uitbouw van een nieuw webplatform voor de Vlaamse overheid. Dat meldt de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten.

Met het Oslo-project (Open standaarden voor linkende organisaties) zet de Vlaamse overheid in op een eenduidige standaard voor de uitwisseling van informatie. Het vastleggen van datastandaarden zorgt voor meer samenhang en betere vindbaarheid van data, moet een coherentere dienstverlening garanderen en vendor lock-in vermijden.  Het Oslo-project is al aan zijn tweede incarnatie toe. Oslo² volgt op Oslo, een initiatief uit 2012 opgestart door de Vlaamse Iict-organisatie (V-ict-or). Hier werd de basis gelegd voor een open semantische informatiestandaard. Met de steun van de Vlaamse overheid, werd dit project in een latere fase omgedoopt tot Open standaarden voor linkende overheden (Oslo).

Informatie Vlaanderen is daarnaast ook gestart met de bouw van een nieuw webplatform. Het is de bedoeling dat dit platform de basis vormt voor alle toekomstige overheidswebsites in Vlaanderen. Overheden in Vlaanderen kunnen hun publieksgerichte informatie en diensten zo beter beheren en vindbaar maken. Bij de uitbouw van dit webplatform zal er ook uitdrukkelijk rekening gehouden worden met de behoeften van de lokale besturen. ​

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-07T10:29:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.