Europa wil vuist maken in kunstmatige intelligentie

In Brussel zijn een honderdtal wetenschappers uit de belangrijkste Europese onderzoeksgroepen rond kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, ai) samengekomen om het zogeheten Claire-initiatief kracht bij te zetten. Claire staat voor Confederation of Laboratories for Artificial Intelligence Research in Europe. Het initiatief probeert een Europees antwoord te bieden op de recente miljardeninvesteringen van de VS, Canada en China in kunstmatige intelligentie.

Claire zag het levenslicht begin deze zomer en werd opgericht door Holger Hoos (professor machine learning van de Universiteit Leiden), Morten Irgens (vice rector bij Oslo Metropolitan University) en Philipp Slusallek (scientific director bij het Duitse Forschungszentrum für Künstliche Intelligenz). Ook het Artificial Intelligence Lab van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), naar eigen zeggen het eerste in zijn soort in Europa, is een van de instituten die mee aan de kar trekt. Het doel is om een strategie uit te stippelen die kunstmatige intelligentie uit Europa meer op de kaart te zet.

Het uitgangspunt is dat enkel door de krachten te bundelen de huidige uitdagingen het hoofd geboden kunnen worden. ‘Er is nood aan extra investeringen om binnen Europa verder aan fundamenteel én toegepast toponderzoek te kunnen doen, om meer ai-talent op te leiden, om te verhinderen dat Europees talent door de Amerikaanse technologiereuzen weggeplukt wordt, en om een ecosysteem te creëren waar ook bedrijven ondersteund kunnen worden’, zo klinkt het in een persbericht. Hierbij kan de oprichting van zowel een Europees als een lokaal centrum voor kunstmatige intelligentie een grote rol spelen. 

Daarvoor is uiteraard ook geld nodig. Op Europees niveau wordt de komende jaren volop geïnvesteerd in ai, maar om een geïntegreerd ecosysteem mogelijk te maken zullen ook de nationale en lokale overheden mee moeten stappen in het verhaal. Het ai-lab van de VUB heeft de eerste stappen hiertoe al gezet. Het maakt ook deel uit van een Europees project (AI4EU) dat als doel heeft een Europees ai-ecosysteem uit te bouwen. Het wil daarvoor onderzoekers, innovatieve partijen en AI-talent uit alle 27 Europese landen mobiliseren.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-14T13:12:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.