Slimme glucosesensor helpt diabetespatiënt

Een goed sensorsysteem om bloedsuikerwaarden te monitoren kan de levenskwaliteit van patiënten met diabetes type 1 sterk verbeteren, blijkt uit een studie door verschillende Belgische ziekenhuizen en universiteiten. Zo’n systeem biedt meer comfort en maakt een betere opvolging van de bloedglucosewaarden mogelijk, waardoor er minder complicaties optreden.

Om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden, moeten diabetespatiënten type 1 hun bloedsuikerwaarden geregeld controleren. In 2016 besliste minister van Volksgezondheid Maggie De Block om een nieuw systeem terug te betalen voor het opvolgen van die waarden: flash glucosemonitoring. Patiënten bevestigen een sensor met daarin een minuscuul naaldje op hun arm of hun buik. Daarmee worden de glucosewaarden continu geregistreerd. Ze zijn af te lezen van een speciaal toestel of via een app op de smartphone. De sensor is waterbestendig en blijft 1 à 2 weken op de huid kleven.

De sensor maakt deel uit van de behandeling binnen een erkend diabetescentrum. Type 1-diabetespatiënten krijgen hun sensors volledig terugbetaald, volwassen type 2-patiënten kunnen ze aan een sterk verminderde prijs aanschaffen. België was een van de allereerste landen om dit systeem op grote schaal terug te betalen.

De resultaten van de studie tonen duidelijk aan dat het gebruik van een sensorsysteem de levenskwaliteit van diabetespatiënten aanzienlijk verbetert. In het totaal namen er 515 patiënten deel aan de studie die een jaar lang liep. Op twaalf maanden tijd nam het percentage patiënten dat zijn of haar glucosespiegel onder controle had toe van 23 tot 33 procent. Het aantal patiënten dat omwille van een verstoorde bloedsuikerregeling opgenomen moest worden in het ziekenhuis nam af van 16 naar 4 procent. Bovendien konden die patiënten het ziekenhuis veel sneller verlaten. Het aantal patiënten dat thuis moest blijven door de aandoening daalde van 123 naar 36. Patiënten hadden dankzij het monitoringsysteem hun aandoening beter onder controle en vreesden daardoor veel minder voor een hypoglycemie (te lage glucosewaarden).

De laatste cijfers van de diabetescentra voor volwassenen en voor kinderen en adolescenten schatten dat intussen 21.522 patiënten met diabetes type 1 de nieuwe sensormeetmethode gebruiken: 19.219 volwassenen en 2.303 kinderen. In het totaal hebben naar schatting 45.000 mensen in ons land diabetes type 1, waarvan circa 3.500 kinderen en adolescenten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-18T09:52:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.