BlackBerry lanceert zijn digitale autocockpit op CES

QNX Blackberry

Het Canadese Blackberry heeft op de CES zijn QNX-platform voorgesteld waarmee autofabrikanten volledig digitale dashboards kunnen bouwen. De oplossing is gebaseerd op Android.

Met het QNX-platform voor digitale cockpits kunnen autofabrikanten vanuit één electronic control unit (ecu) een betrouwbaar en veilig digitaal instrumenten- en infotainmentsysteem leveren dat toegang biedt tot Android-apps als Google Maps en Google Play Music. Blackberry heeft ook speciale software klaargestoomd zodat de verschillende besturingssystemen van het instrumentenpaneel, de infotainment en de andere informatiesystemen elkaar niet storen. Het isoleren van de systemen is belangrijk, omdat een app die crasht, gehackt of geüpdatet wordt, niet van invloed mag zijn op cruciale rijfuncties.

Dankzij deze cockpitoplossing verbetert bij autofabrikanten niet alleen de doorloopsnelheid van projectontwikkeling, maar kunnen ook de bijbehorende risico’s en kosten worden teruggedrongen, zegt Blackberry. ‘Terwijl de ecu's in een auto steeds verder door ontwikkelen, zoeken autofabrikanten altijd naar veilige, betrouwbare en flexibele oplossingen die een unieke rijervaring garanderen’, aldus senior vice president John Wall in een persbericht.

Wall: ‘Na twee jaar van continu testen en verbeteren hebben we de eerste veiligheid-gecertificeerde digitale cockpit ter wereld gebouwd die veilig gebruik van Android-apps in de auto mogelijk maakt. Aangezien consumenten veiligheid en gegevensbescherming steeds vaker overwegen bij de keuze van een voertuig, bieden wij met dit beveiligingsniveau een belangrijke onderscheidende factor aan autofabrikanten.’

BlackBerry’s QNX-platform voor digitale cockpits is mogelijk dankzij een samenwerking met Tata Elxsi, dat maatwerk en ondersteuning biedt voor Android. Het bedrijf maakt updates en aanpassingen voor Android voor de gehele levensduur van het voertuig mogelijk. De ontwikkeling vloeit voort uit de meerjarige samenwerking van beide bedrijven, die in 2017 werd aangekondigd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-09T10:59:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.