Frequentieveiling 5G uitgesteld tot 2020

GSM-mast antenne GSM

De veiling van frequenties voor 5G zullen niet meer dit jaar plaatsvinden. Dit gebeurt ten vroegste in het voorjaar van 2020 en zelfs dat is optimistisch. Dat schrijft De Tijd.

Het dossier van de 5G-veiling zit vast in het zogenaamde ‘Overlegcomité’, schrijft De Tijd, dat is het comité waar de federale overheid en de deelstaten hun beleid op elkaar afstemmen.

De federale regering zette enkele maanden geleden al het licht op groen voor de veiling, maar de deelstaten moeten zich akkoord verklaren met de aanpassing van de telecomwet en dat lijkt niet te lukken door twee struikelblokken. De grootste hindernis is de verdeling van de inkomsten uit de veiling. Die zou zeker zo’n 680 miljoen euro gaan opbrengen. De tweede hinderpaal is de mogelijke komst van een vierde operator. Niet elk lid van het comité ziet dat zitten.

Begin volgende maand zit iedereen terug aan tafel. Komt er dan een akkoord, kan de wet worden aangepast en aangevuld wordt met uitvoeringsbesluiten. Op enkele maanden voor de verkiezingen is dat echter niet evident.

‘Ik roep iedereen op zijn verantwoordelijkheid te nemen en dit dossier te deblokkeren’, zegt minister De Backer van telecom aan De Tijd. Ook voor de telecomoperatoren is het een vervelende zaak. Zij hebben hun commerciële roadmaps voor 5G al opgesteld. Orange wil de nieuwe technologie tin 2020 uitrollen in Brussel, Telenet en Proximus mikken op 2021 voor een marktintroductie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-18T09:58:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.