EU reikt Next Generation Internet-awards uit

Prijs is erkenning van initiatieven voor ‘mensgericht, betrouwbaar en duurzaam internet’

award

Dr. Christopher Frauenberger, MyData Global en CryptPad zijn drie van de negen partijen die door de Europese Commissie zijn onderscheiden met een Next-Generation Internet (NGI)-award. De prijs beloont initiatieven die een positieve impact op internet hebben.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens het 4YFN (4 Years from Now)-startupevenement in Barcelona. De Next Generation Internet-award is een erkenning voor impactvolle Europese initiatieven en individuen die een ‘mensgericht, betrouwbaar en duurzaam internet’ creëren.

Zo krijgt de Finse non-profitorganisatie MyData Global de prijs voor haar project Data as Human Right. ‘In de afgelopen jaren zijn we overspoeld door schandalen met betrekking tot datalekken’, zegt MyData-general manager Teemu Ropponen in een reactie. ‘De GDPR is een prima startpunt voor verbetering, maar het is niet genoeg. We willen dat burgers zelfbeschikking over hun gegevens krijgen en willen ook zien hoe nieuwe bedrijven en innovaties zich ontwikkelen op basis van persoonlijke gegevens.’

Het MyData-initiatief is bedoeld om individuen te helpen beslissen hoe hun persoonlijke gegevens worden gebruikt en hen ook te laten profiteren van het delen van die gegevens.

Opportunisme

"Christopher Frauenberger ontvangt de NGI ‘Brilliant early career researcher’-award"

Dr. Christopher Frauenberger, verbonden aan de Technische Universiteit van Wenen (TU), ontvangt de NGI ‘Brilliant early career researcher’-award voor zijn project Compass, dat eruit bestaat de ontwikkeling van Internet of Things niet louter en alleen uit technologische en economisch opportunisme te leiden, maar daar ook een maatschappelijk verantwoordelijkheid in te leggen.

CryptPad, dat ook in de prijzen viel, is een online-tekstverwerker, waarmee meerdere personen aan documenten kunnen werken. De opensource-dienst op basis van zero knowledge-technologie let evenwel meer op privacy en versleutelt data.

Winnaars

Tijdens de 2019-edtie van de Next Generation Internet-awards vielen negen organisaties in drie categorieën (Research and Education, Culture en Start-up) in de prijzen. Voor alle prijswinnaars, kijk op de site van de organisatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-26T15:52:00.000Z Cees Visser


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.