VIA Don Bosco maakt donaties helder via blockchain

De Belgische ngo VIA Don Bosco (die onderwijs organiseert in Afrika en Zuid-Amerika) zet een blockchain-applicatie in om volledige klaarheid te scheppen over waar haar donaties naar toe gaan. De software verkleint ook de administratieve rompslomp bij schenkingen.

De nieuwe app werd ontwikkeld door het Leuvense SettleMint. Door gebruik te maken van een gedeelde database die op blockchain steunt, wordt alle financiële data zichtbaar, wordt deze geverifieerd en krijgen alle betrokkenen er in real time inzage in. Het hele proces is daarbij fraudebestendig. Omdat het systeem enkel informatie aanvaardt die al volledig in overeenstemming is met donorregels wordt het hele proces ook een stuk minder omslachtig.

Facebook Messenger

"In de toekomst zal de software nog uitgebreid worden, zodat donaties ook tegen bepaalde facturen gematcht worden, op die manier zien donateurs tot op de eurocent waar hun geld naartoe gaat. "

De praktische ingave van data in de app verloopt erg laagdrempelig, via Facebook Messenger en de reporting wordt gedaan via een gewone website. In Messenger vertelt een chatbot wat precies moet ingegeven worden. De middleware van SettleMint zorgt voor de koppeling met de blockchain en controleert of alles verloopt volgens de regels van het smart contract. Hiermee wordt ook zeer weinig data verbruikt, zodat het systeem zelfs in de meest afgelegen streken kan ingezet worden. Dankzij de eenvoudige opzet, kon VIA Don Bosco de software implementeren zelfs zonder over een eigen it-departement te beschikken.

Zodra de informatie in de database staat, wordt deze voor iedereen zichtbaar. Wie geautoriseerd is kan data aanpassen en financiële bewijzen accepteren of afwijzen. Om finale toestemming te krijgen, moeten verschillende mensen samenwerken. Zonder consensus zal een uitgave nooit geaccepteerd worden.

In de toekomst zal de software nog uitgebreid worden, zodat donaties ook tegen bepaalde facturen gematcht worden, op die manier zien donateurs tot op de eurocent waar hun geld naartoe gaat. Daarnaast zijn er ook plannen om via kunstmatige intelligentie patronen op te sporen en nog meer financiële inzichten naar boven te spitten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-22T15:58:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.