Flanders Make koppelt mens aan robot

Hannover Messe 2019

De mens zet de lijnen uit met een virtual reality (vr)-bril en een robot doet het werk. Zie hier de toekomst in de maakindustrie. Op de stand van Flanders Make op de beurs in Hannover zie je hoe dit werkt.

Met een vr-bril op zijn hoofd en een controller in zijn hand tekent Niels Billen, onderzoeker bij Flanders Make, een simpele lijn op een beeldscherm. Vervolgens verstuurt hij deze lijnen naar de naast staande robot en deze brengt een laag lijm aan op een ijzeren plaat, precies zoals Niels die heeft getekend.

Het is een van de nieuwe technologieën, zoals die bedacht is door Flanders Make. Dat is een onderzoeksinstelling voor nieuwe technologieën in de maakindustrie. Een samenwerkingsverband tussen alle universiteiten in Vlaanderen. Bedrijven kunnen gebruik maken van de voorzieningen en expertises van de universiteiten om onderzoek te doen.

‘Een robot programmeren kost normaal gesproken veel tijd en vergt veel kennis’, zegt Billen, met deze vr-demo kunnen we dit op een innovatieve manier doen door gewoon met een controller een pad te tekenen op een plaat. De robot gaat vervolgens deze lijnen volgen.’

Nederland

Op het paviljoen werd tijdens de Hannover Messe tekende Flanders Make een intentieovereenkomst met het Nederlandse Smithz. Dit is op zijn beurt weer een samenwerkingsverband op het gebied van smart manufactoring tussen Hollandse bedrijven. Met de nieuwe overeenkomst willen beide consortiums een nieuw kennis- en innovatienetwerk opbouwen om te kunnen concurreren met lage lonen landen.

Flanders Make koppelt mens aan robot

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-10T11:56:00.000Z Jeroen de Groot


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.