KBC stopt 50 miljoen in ‘harde’ technologie

KBC heeft een nieuw investeringsfonds op poten gezet dat zich richt op fundamentele technologie als nanotech, internet of things en micro-elektronica. Het fonds wordt gespijsd met vijftig miljoen euro. Tegelijk blijft de Vlaamse bankverzekeraar in software investeren.

KBC mikt met het fonds naar eigen zeggen op startups en scale-ups in België en de Belgische buurlanden. De bank vermeldt specifiek nanotechnologie, micro-elektronica en iot als kernsectoren waarin in het wil investeren. KBC Securities zal het fonds beheren en kan maximaal vijf miljoen euro doorheen de volledige levenscyclus van het bedrijf investeren. In een eerste ronde zal het typisch over een half tot tweeënhalf miljoen euro gaan, aldus de bank.

KBC investeert ook al in universitaire spin-off-fondsen als Gemma Frisius en Qbic en in Imec.xpand, het fonds van de Leuvense elektronicaspecialist Imec. Het heeft daarnaast ook zijn eigen accelerator Start It @ KBC, dat net nog bekendmaakte dat een van de bedrijven onder zijn hoede een miljoen euro heeft binnengehaald. Het gaat om het Leuvense Artiq. Deze spin-off van de KU Leuven helpt artsen om luchtwegaandoeningen op te sporen, te behandelen en op te volgen. Het geld zal gebruikt worden om ArtiQ|PFT te lanceren, een softwareplatform dat de longfunctie van patiënten evalueert. De investeerders zijn het KBC Focus Fund, het Gemma Frisius Fonds van de KU Leuven, UZ Leuven en privé-investeerder Bart Swaelens.

‘ArtiQ|PFT gebruikt artificiële intelligentie om longfunctietesten te lezen. Zo kunnen longziektes beter opgespoord worden. Nu gebeurt dat meestal manueel door specialisten’, zegt Marko Topalovic, ceo van ArtiQ. ‘De software analyseert binnen één seconde de resultaten van longtesten en geeft op basis hiervan een objectieve en betrouwbare interpretatie die accurater is dan een menselijke analyse.’

ArtiQ|PFT herkent momenteel negen vaak voorkomende longaandoeningen, zoals chronische obstructieve longziekte (COPD), astma en interstitiële longziekten. ‘Bij longfunctietesten krijg je lange cijferreeksen als resultaat. De patronen in deze cijfers moeten geïnterpreteerd worden om tot een diagnose te komen’, zegt longarts Wim Janssens, medeoprichter van ArtiQ. ‘Dankzij onze algoritmes op basis van machine learning kunnen computers twee keer zo accuraat zijn als longartsen. Onze software kan dus een goede tweede mening vormen voor artsen, vooral als het om zeldzame, maar heel specifieke patronen gaat.’

Tegen het einde van het jaar wil ArtiQ de technologie implementeren in andere Belgische ziekenhuizen. Ook op internationaal niveau ziet het bedrijf doorgroeimogelijkheden. ArtiQ onderzoekt eveneens of zijn technologie is in te zetten voor andere diagnoses en om persoonlijke behandelingen voor te schrijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-24T11:00:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.