Britse quantumexperts nemen wijk naar de VS

Een groep vooraanstaande Britse quantum-computerwetenschappers blijkt stilletjes naar de Silicon Valley-regio in Verenigde Staten te zijn uitgeweken. Daar hebben ze de startup Psiq opgericht, met financiële steun van Playground Global, een investeringsmaatschappij van Android-oprichter Andy Rubin.

Dit meldt The Financial Times. Het vertrek naar de VS zou niets te maken hebben met de Brexit-perikelen. Volgens de Britse zakenkrant zouden de experts voor hun startup in Europa geen kapitaal hebben kunnen krijgen. Opmerkelijk omdat tal van Europese bedrijven en universiteiten volop bezig zijn met onderzoek naar quantum computing. Onderzoek dat bovendien al sinds 1998 wordt ondersteund door de Europese Commissie: binnen haar Future and Emerging Technologies (FET)-programma is inmiddels al zo'n 550 miljoen euro uitgetrokken voor r&d.

Wellicht heeft het niet rond krijgen van de financiering voor de oprichting van de startup te maken met de hoge ambities: Psiq wil binnen vijf jaar een werkende commerciële quantum computer op de markt brengen die er ook nog eens uitziet als een gangbare rekenaar.

Psiq is opgericht door de vorsers Jeremy O'Brien (University of Bristol) en Terry Rudolph (Imperial College London). Diverse medewerkers van hun labs hebben ook de grote oversteek gemaakt. De standplaats van Psiq is in Palo Alto, in de buurt van Stanford University.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-27T16:47:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.