HPE bouwt nieuwe supercomputer voor maanlanding

Nasa plant bemande landing voor 2024

Hewlett Packard Enterprise (HPE) heeft een nieuwe supercomputer voor Nasa’s Ames Research Center ontworpen. Deze supercomputer moet modeling en simulaties voor landingsprocessen ondersteunen, onder andere binnen het Artemis-programma. Dit programma heeft als doel om in 2024 mensen op de zuidpoolregio van de maan te laten landen.

De nieuwe supercomputer krijgt de naam Aitken en vormt de eerste ontwikkeling in een vierjarige samenwerking – met meerdere fases – tussen HPE en Nasa Ames. Aitken is vernoemd naar Robert Grant Aitken, een Amerikaanse astronoom die gespecialiseerd was in zogeheten dubbelsterren.

3,69 petaflops

De supercomputer is gemaakt om duizenden complexe simulaties sneller uit te voeren met 3,69 petaflops. Flops staat voor floating point operations per second, zwevende-kommabewerkingen per seconde, een eenheid die de rekenkracht van cpu's aanduidt. 1 petaflops is 1.000.000.000.000.000 drijvende-kommabewerkingen per seconde.

Aitken is overigens gebaseerd op het HPE SGI 8600-systeem, een end-to-end high-performance computing (HPC)-platform. Dit platform beschikt over speciale waterkoeling voor optimale energie- efficiëntie.

Nieuwe faciliteit voor supercomputer

De nieuwe supercomputer is geplaatst in de recent geopende modulaire supercomputingfaciliteit van NASA Ames. Deze faciliteit is samen met HPE ontwikkeld en huist geavanceerde HPC-oplossingen zodat er meer efficiëntie is in onder andere elektriciteits- en watergebruik. De nieuwe faciliteit bevindt zich in het Californische Mountain View en combineert de lokale Bay Area-temperatuur met verdampingsmethodes voor koeling van de supercomputer. Hierdoor worden volgens HPE een koeltoren en miljoenen liters water overbodig gemaakt.

Intel, Mellanox en Schneider Electric als partners

HPE werkt voor de ontwikkeling van de supercomputer samen met Intel, Mellanox en Schneider Electric. Zo zorgen tweede generatie Intel Xeon Scalable-processors voor de compute performance. Mellanox InfiniBand brengt schaalbare bandbreedte voor high-performance networking en Schneider Electric SmartShelter Containers is verantwoordelijk voor de it-infrastructuur.

Aitken beschikt over 1.150 nodes, 46.080 cores en 221 TB aan geheugen. De supercomputer heeft een theoretisch piekvermogen van 3,69 petaflops en een power usage effectiveness (pue) van 1,03.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-26T09:28:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.