Zetes mag tijdstempeldiensten leveren

ZetesConfidens, leverancier van diensten rond de elektronische handtekening, is nu ook officieel geaccrediteerd voor het leveren van tijdstempeldiensten. Een tijdstempel of ‘time stamp’ verifieert op onweerlegbare wijze het moment waarop een elektronische handtekening op een bestand of document is geplaatst.

Een digitale handtekening bewijst wie een bestand of document heeft ondertekend. Een tijdstempel bewijst wanneer het is ondertekend. Door een tijdstempel te plaatsen, kunnen ondertekenaars digitale datum- en tijdinformatie toevoegen aan een elektronische handtekening. Zo wordt het ook mogelijk eventuele wijzigingen te traceren die pas na het moment van ondertekening zijn toegevoegd. Alleen wijzigingen die vóór de elektronische ondertekening zijn aangebracht, zijn effectief rechtsgeldig.

Tijdstempels of time stamps verifiëren dus op onweerlegbare wijze het moment waarop een elektronische handtekening op een bestand of document is geplaatst. Daardoor versterken ze de integriteit van dat document. Maar niet alle tools voor het plaatsen van tijdstempels zijn even betrouwbaar. De meest voorkomende tijdsbronnen - denk maar aan de systeemtijd van een computer - vallen gemakkelijk te manipuleren. 

Sinds de invoering van de Europese eIDAS-verordening in 2016 moeten bedrijven die vertrouwensdiensten aanbieden een uitgebreide audit ondergaan. Alleen zo kunnen ze de titel van gekwalificeerd vertrouwensdienstverlener (QTSP, Qualified Trust Service Provider) voeren. ‘Met de nieuwe accreditatie zijn wij de eerste Belgische partij die gekwalificeerde tijdstempeldiensten op de Europese markt kan aanbieden’, zegt Geert Peeters, hoofd innovatie bij Zetes. 

ZetesConfidens, opgericht in 2018, is de divisie van Zetes die zich specifiek toelegt op vertrouwensdiensten voor elektronische ondertekening conform de eIDAS-verordening van de Europese Unie. Diezelfde divisie treedt nu dus ook op als tijdstempelautoriteit: een betrouwbare derde partij (Trusted Third Party) voor het plaatsen van tijdstempels. Bedrijven die tijdstempeldiensten afnemen bij ZetesConfidens doen dat op basis van een volume tijdstempels die bruikbaar zijn binnen een bepaalde tijdsperiode.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-24T15:29:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.