Volvo en Jaguar investeren in autonoom rijden

Volvo Group Venture Capital en InMotion Ventures, de investeringsarm van Jaguar Land Rover, pompen geld in de Amerikaanse startup Apex.AI. Dat bedrijf bouwt een besturingssysteem voor robots (robot operating system, ros) voor autonome voertuigen.

Het systeem wordt een open source framework waarmee auto’s zelfstandig kunnen rijden en navigeren. Volgens Apex.AI haalt het op die manier ‘alle complexiteit uit hardware, middleware, kernel, interfaces en drivers’ en wordt een en ander teruggebracht tot ‘eenvoudige, robuuste, veilige en beveiligde api’s’. 

Naast Volvo (de fabrikant van vrachtwagens en graafmachines, niet de autobouwer) en InMotion is ook het investeringsfonds Hella bij de kapitaalsverhoging betrokken. Het trio schaart zich bij bestaande investeerders in Apex.AI, waaronder Toyota, Airbus, Lightspeed Ventures en Canaan Partners. 

Apex.AI werd in 2017 opgericht door Jan Becker en Dejan Pangercic, die voorheen bij Bosch aan de slag waren. Apex.OS, hun vlaggenschip, moet tegen volgend jaar al toepasbaar zijn in auto’s, maar ook industriële robots en luchtvaarttoepassingen. In mei vorig jaar vervoegde Karl-Thomas Neumann, een ex-directeur van Continental en Volkswagen, de raad van bestuur van het bedrijf. Tegelijkertijd werden er ook plannen onthuld om een kantoor in München te openen.

Volvo Group Venture Capital

Volvo Group Venture Capital maakte ook bekend in te zijn gestapt bij Autotech Ventures, een Amerikaans fonds voor venture capital dat investeert in startups in de automobiel- en transportsector. 

In oktober stak de investeringstak van Volvo Group ook al geld in Upstream Security, een it-beveiliger voor de auto-industrie uit Israël.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-09T14:50:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.