Geen octrooi voor uitvindingen van ai-systeem

Volgens de aanvragers zorgen 'achterhaalde' octrooiregels voor onderbenutting van ai

Het Europees Octrooibureau weigert octrooi te verlenen aan twee uitvindingen die volgens de aanvragers zonder menselijke tussenkomst tot stand kwamen via kunstmatige intelligentie (ai). Volgens het bureau moeten uitvinders mensen zijn, blijkt uit de schriftelijke afwijzing.

Zowel in Europa als in de Verenigde Staten buigen octrooiverlenende instanties zich al enige tijd over hoe ze moeten omgaan met uitvindingen door ai-systemen. De huidige regels schrijven voor dat uitvindingen op naam van een persoon moeten staan om in aanmerking te komen voor een octrooi. Bij een octrooiaanvraag kun je dus geen bedrijf, organisatie of algoritme opgeven als uitvinder.

Onterecht en achterhaald

Het is onterecht en achterhaald dat octrooien enkel zijn voorbehouden aan personen, vindt een internationaal team van octrooiadvocaten en wetenschappers. Zij zijn van mening dat ook uitvindingen door ai-systemen een octrooi moeten kunnen krijgen. 

Om de instanties tot een beslissing te dwingen, diende het team eind 2018 twee octrooiverzoeken in bij het Europees Octrooibureau in München. De twee uitvindingen schreven ze toe aan ai-systeem Dabus. Dat was in eerste instantie ontwikkeld voor de productie van surrealistische kunst, maar bleek ook bruikbaar voor het ontwerpen van een nauw sluitende voedseltrommel en een opvallende lamp die knippert in het ritme van zenuwactiviteit.

Afwijzing

Tot spijt van het team heeft het Europese Octrooibureau de twee aanvragen afgewezen omdat de uitvindingen niet zijn toegeschreven aan een persoon, maar aan een machine. Volgens teamleider Ryan Abbott, professor in Rechten en Gezondheidswetenschappen aan de universiteit van Surrey (Engeland), zorgen de huidige octrooiregels ervoor dat ai onvoldoende wordt benut. Hij hoopt dat de regels worden aangepast zodat ai-systemen in de toekomst ook als uitvinder kunnen worden aangemerkt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-03T15:48:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.