Blockchain-app garandeert 'eerlijke koffie'

Waar de koffie die we drinken vandaan komt? Thank My Farmer weet het. De mobiele applicatie traceert de oorsprong van koffie en controleert daarbovenop de kwaliteit ervan - met als groter doel de efficiëntie en eerlijkheid in de koffieketen te verbeteren. De app is ontwikkeld door IBM en blockchain-startup Farmer Connect.

Meer precies, het platform waarop Thank My Farmer van Farmer Connect draait, haalt informatie uit de IBM Food Trust-blockchain en brengt op basis daarvan de doorgaans ondoorzichtige voorraadketen (supply chain) van koffie in (een interactieve) kaart. Daarmee krijgt de gebruiker van de app niet alleen een beeld van koffieboeren, handelaren, branders en merken in kwestie, de app toont ook de duurzaamheidsprojecten van de boeren en biedt consumenten de mogelijkheid om hen te ondersteunen. Wat niet wegneemt dat ook de partijen in de tussenhandel via de app kunnen beschikken over betrouwbare informatie met betrekking tot de keten.

Naast IBM en Farmer Connect zijn ook een paar van de grootste namen in de koffiewereld bij Thank My Farmer betrokken: Beyers Koffie (dat ook in België produceert), het Nederlandse Jacobs Douwe Egberts (met merken als Senseo en L’Or), de Colombian Coffee Growers Federation, Itochu Corporation, The JM Smucker Company, RGC Coffee, Volcafe, Sucafina, Yara International en Rabobank.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-07T09:00:00.000Z Cees Visser


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.