IBM zet verder in op quantumcomputers

CES 2020

Op de CES in Las Vegas heeft IBM zijn nieuwste ontwikkelingen rond quantumcomputers voorgesteld. Big Blue deed er drie uiteenlopende aankondigingen.

De eerste aankondiging gaat over de uitbreiding van het IBM Q Network dat enkele nieuwe leden mag verwelkomen. Delta Airlines, Anthem en het Los Alamos National Lab sluiten zich aan bij het programma dat bestaat uit Fortune 500-bedrijven, startups, academische instellingen en onderzoekslaboratoria. Bijna honderd organisaties werken nu samen met IBM om de quantumtechnologie verder te ontwikkelen en praktische toepassingen te verkennen. Zij hebben toegang tot 's werelds grootste vloot van quantumcomputersystemen.

Daarnaast onthullen IBM en autofabrikant Daimler het eerste onderzoek naar de volgende generatie autobatterijen.  De twee bedrijven gebruiken een quantumcomputer om de chemische samenstelling van lithium-zwavelbatterijen te simuleren en daarmee een hogere energiedichtheid dan lithium-ionbatterijen. Het doel is om met behulp van een quantumcomputer op een dag een geheel nieuwe, krachtigere en oplaadbare batterij te ontwerpen.

IBM bereikt ten slotte ook een nieuwe wetenschappelijke mijlpaal met het hoogste quantumvolume tot nu toe. De prestaties zijn metrisch verdubbeld van zestien naar tweeëndertig. Quantum Volume is een meting die bepaalt hoe krachtig een quantumcomputer is, en zal zijn, om 'quantumvoordeel' te bereiken, een punt waarop quantumtoepassingen een significant, praktisch voordeel opleveren dat verder gaat dan wat klassieke computers alleen kunnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-09T12:01:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.