Atos verbetert Europese weersvoorspellingen

Supercomputer

Atos heeft een vierjarige overeenkomst gesloten met het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF). Als onderdeel van dit contract kan het instituut de BullSequana XH2000 van Atos gebruiken, één van de krachtigste meteorologische supercomputers ter wereld.

Het contract tussen Atos en het ECMWF (dat zijn hoofdzetel in het Britse Reading heeft) is tachtig miljoen euro waard. Het systeem wordt in 2020 geleverd aan en geïnstalleerd in het datacenter van ECMWF in Bologna, Italië en is vanaf 2021 operationeel.

De nieuwe supercomputer vervijfvoudigt de rekenkracht van het instituut. Op die manier zullen honderden meteorologen in dertig Europese landen beter ondersteund worden met weersvoorspellingen op middellange en lange termijn, onder meer over de kans op en de intensiteit van extreme weersomstandigheden.

‘Als resultaat van deze overeenkomst zijn we in staat in minder dan een uur uiterst accurate weersvoorspellingen te doen’, zegt dr. Florence Rabier, directeur-generaal van ECMWF. ‘Dit betekent dat we nog sneller betere informatie kunnen delen met EU-lidstaten en zij sterk verbeterde weersvoorspellingen kunnen doen op basis van eigen data en voorspellingen. Nu overheden en burgers geconfronteerd worden met de impact van steeds extremere weersomstandigheden, zijn we er extra trots op een beroep te kunnen doen op een supercomputer die ook is ontworpen om een maximale energie-efficiëntie te waarborgen.’

Atos heeft eerder aan andere meteorologische instituten supercomputers geleverd. Onder meer Meteo France, het Duitse Climate Computing Centrum, het Spaanse AEMet, het KNMI in Nederland en het Plymouth Marine Laboratory in het Verenigd Koninkrijk beschikken al over BullSequana-machines.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-14T10:37:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.