Cisco: België hinkt digitaal achterop

Cisco heeft vandaag voor de tweede keer zijn Global Digital Readiness Index gepubliceerd. Die berekent de digitale vooruitgang van 141 landen. België staat op de algemene ranglijst op plaats 24, net na Frankrijk en ver na Luxemburg dat tweede staat.

De Digital Readiness Index moet overheden helpen de uitdagingen van hun digitale maatschappij aan te pakken en verbeteren, zegt Cisco. Het bedrijf hield rekening met zeven criteria om de wereldwijde digitale vooruitgang te meten: basisbehoeften, menselijk kapitaal, de eenvoud om zaken te doen, overheids- en commerciële investeringen, het werkkader voor startups, technologische infrastructuur en digitale kennis.

De drie eerste plaatsen op de lijst worden ingenomen door Singapore, Luxemburg en de VS. In totaal behalen 24 landen het 'Amplify'-stadium, het hoogste niveau van digitale vooruitgang. Volgens het onderzoek zitten 93 landen in een tussenfase van hun digitale vooruitgang: ‘Accelerate’. Opnieuw 24 landen bevinden zich in ‘Activate’, de laagste fase.

Middenmoter België

België speelt in geen enkel criterium in de top mee. Ons land is twintigste qua basisbehoeften, vijftiende inzake commerciële en overheidsinvesteringen, vierentwintigste qua eenvoud om zaken te doen, tweeëndertigste in menselijk kapitaal, dertigste voor het werkkader voor start-ups, vierentwintigste inzake digitale kennis en drieëntwintigste voor zijn technologische infrastructuur.

Van de tien landen met het hoogste bbp staan alleen de Verenigde Staten in de top 10 van de landen met de beste digitale vooruitgang. Tien Europese landen halen de top vijftien, in deze volgorde: Luxemburg, Denemarken, Zwitserland, Nederland, Zweden, IJsland, Noorwegen, Finland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Denemarken, Nederland, Zwitserland, IJsland en Singapore staan bovenaan de wereldranglijst voor technologische infrastructuur. De Verenigde Staten, Canada, Luxemburg, Singapore en de Verenigde Arabische Emiraten vormen de top vijf van landen met de beste digitale vaardigheden. Japan, Singapore, Spanje, Zwitserland en IJsland zijn de vijf landen die het beste voldoen aan de basisbehoeften van hun burgers. Singapore, IJsland, Nieuw-Zeeland, Zwitserland en Kazachstan hebben het beste menselijke kapitaal.

‘De beschikbare infrastructuur en kennis zijn vanzelfsprekend sterke indicatoren van de digitale vooruitgang van een land’, zegt Arnaud Spirlet, general manager van Cisco België en Luxemburg. ‘Wat dat betreft moet België de inspanningen opvoeren. Vaardigheden geraken in hoog tempo achterhaald en er zijn er voortdurend compleet nieuwe nodig. Met welgemikte steun en een nationaal en digitaal herscholingsprogramma helpen we onze kleine en middelgrote organisaties versneld op het digitale pad. Menselijk kapitaal is essentieel in alle stadia van digitale vooruitgang.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-16T11:05:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.