HI10 neemt Irispact-patenten over

Deal handen schudden overname

Hi10, gespecialiseerd in Java- en security-toepassingen, heeft de patenten overgenomen van Irispact. Die startup ging in 2013 op de fles onenigheid tussen de oprichters, de voormalige Microsoft- en Realdolmen-topman Bruno Segers en Luc Buntinx (ex-Sinfilo).

Irispact (spreek uit: I Respect) beschikte over technologie waarmee producenten en eindgebruikers rechtstreeks met elkaar konden handelen via tokens, zonder dat digitale gegevens terechtkomen bij bedrijven die er munt uit willen slaan.

Aanvankelijk waren Amerikaanse investeerders van plan om twintig miljoen dollar in het bedrijf te pompen, maar die operatie ging uiteindelijk niet door omdat de patenten op de onderliggende technologie - grotendeels in handen van Buntinx - nooit in Irispact zouden zijn ingebracht. Dat leidde tot een breuk tussen Buntinx en Segers, die zelf ook heel wat geld in het bedrijf stak. Uiteindelijk ging Irispact even later op de fles. Buntinx probeerde het project zelf nadien nog nieuw leven in te blazen, onder de naam Scuye, maar uiteindelijk verdwenen ook dat bedrijf van de radar.

Nu blijkt het Antwerpse HI10 de patenten te hebben overgekocht en ze al gevalideerd te hebben in een proof-of-concept. HI10-ceo ziet vele gebruiksmogelijkheden naast het initiële plan van Irispact (eigenaar blijven van je eigen digitale data). ‘Het patent brengt pki (public key infrastructure) naar de ‘echte wereld’ zonder chips of digitale processing’, zegt ceo Hans Van Es tegen Datanews.

HI10 werd tien jaar geleden gestart als spin-off van de UAntwerpen. Er werken 25 consultants en het bedrijf draait 1,4 miljoen euro omzet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-22T14:32:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.