WordProof wint miljoen in blockchain-wedstrijd

Europese Commissie beloont in totaal zes inschrijvers

WordProof is als eerste geëindigd in categorie Quality Content van de wedstrijd Blockchains for Social Good, uitgeschreven door de Europese Commissie. De Amsterdamse startup dankt de overwinning aan de manier waarop het de strijd aangaat met nepnieuws middels timestamps. Door tijdstempels te plaatsen, is de echtheid van een bericht na te gaan. Het levert WordProof een miljoen euro op. Behalve dit bedrijf zijn nog vijf andere inschrijvers beloond voor hun blockchaintoepassingen, maar dan in andere categorieën.

De Europese Commissie wil de toepassing van blockchaintechnologie stimuleren bij de oplossing van maatschappelijke problemen. Zij schreef daarom via de European Innovation Council (EIC) de wedstrijd Blockchains for Social Good. Daaraan deden 175 inschrijvers mee; uiteindelijk vielen zes bedrijven in de prijzen.

WordProof-oprichter Sebastiaan van der Lans wil met blockchaintechnologie nepnieuws, fraude en privacyproblemen bestrijden. 'Wij bouwen aan een universeel Timestamp Ecosysteem. Een wereldwijde standaard waarmee het mogelijk wordt de betrouwbaarheid van de inhoud op internet te controleren.'

De Persgroep Media (DPG) zette als eerste Nederlandse uitgever de timestamp-technologie in voor de titel In de buurt. WordProof wil met grote uitgeverijen en webshops wereldwijd aan de slag om hun content te beschermen.

Uit een wereldwijd onderzoek van CIGI-Ipsos blijkt dat daar grote behoefte aan is. Het vertrouwen onder consumenten in internet neemt af, met als oorzaak fraude, nepnieuws en privacyonzekerheden.

Betrouwbaar internet

WordProof-oprichter Sebastiaan van der Lans (fotocredit: Bob Bronshoff)

Afgelopen weken maakte WordProof al bekend een stimuleringssubsidie te hebben gekregen van Block.one van vijftig duizend dollar en een lening van het Innovatiefonds Noord-Holland van 275.000 euro. 'Met de erkenning en het miljoen van Europa kunnen wij het Timestamp Ecosysteem sneller uitrollen en WordProof als bedrijf harder laten groeien. Zo kunnen wij als Europa de standaard definiëren voor een betrouwbaar internet voor consumenten en organisaties', aldus Van der Lans.

Voor WordPress, waarmee bijna veertig procent van alle websites wereldwijd is gebouwd, is er al een WordProof-timestamp-plugin beschikbaar. Makers van eigen werk die bescherming zoeken kunnen wordproof.io gebruiken. WordProof is opgericht in 2019 door Sebastiaan van der Lans vanuit webbureau Van Ons, samen met angel investor en partner Frank van Dalen.

Andere prijswinnaars

Naast WordProof in de categorie 'Quality Content' vielen nog vijf andere inschrijvers in de prijzen, te weten:

  • Traceability & Fair Trade: het Engelse Project Provenance met de oplossing Proof Points 

  • Financial Inclusion: het Finse GmeRits (van de universiteit Aalto) 

  • Aid & Philanthropy: the Unblocked Cash Project Oxbbu (van het Ierse Oxfam en de Franse startup Sempo) 

  • Decentralised Circular Economy: CKH2020 (van de Franse coöperatie Kleros) 

  • Energy: Prosume van het gelijknamige Italiaanse bedrijf 


De eerste drie krijgen elk één miljoen euro; de laatste twee deelnemers delen het bedrag van één miljoen euro omdat ze volgens de jury ex aequo op de vijfde plaats eindigde. Voor meer informatie over de prijswinnaars, lees het bericht van de EC.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-30T11:47:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.