Apple moet half miljard betalen aan ‘patent troll’

iPhone, X, Apple

De Amerikaanse techreus Apple moet meer dan een half miljard dollar aan schadevergoedingen betalen aan Panoptis, een bedrijfje dat patenten in licentie geeft. Dat heeft een rechtbank in Texas beslist.

De zaak draait rond patenten inzake 4G-technologie. Volgens Panoptis schonden zowel de iPhone als de iPad en Apple Watch verschillende van die patenten die het in handen heeft. In januari vorig jaar werd daarom een rechtszaak tegen Apple ingediend. Het bedrijf zegt nog verschillende malen geprobeerd te hebben met Apple te onderhandelen over een schadevergoeding, maar die gesprekken liepen op niets uit. Vandaar dat er naar de rechter werd gestapt.

Opmerkelijk is dat Panoptis en zijn dochtermaatschappijen Optis Wireless Technology, Optis Cellular Technology, Unwired Planet en Unwired Planet International zelf helemaal geen onderzoek doen naar draadloze technologie en ook helemaal niks ontwikkelen. Het zijn zogenaamde ‘patent trolls’, bedrijven die via zo algemeen mogelijke patenten andere bedrijven geld proberen te ontfutselen.

Het is al de tweede keer dat Apple in Texas tegen zo’n patent troll aanloopt. Eerder dit jaar moest het honderden miljoenen dollar schadevergoeding betalen aan VirnetX Holding. Het bedrijfje, met minder dan twee miljoen dollar omzet, eiste royalties voor beveiligingstechnologie die in Facetime werd gebruikt en voor technologie rond vpn’s waarmee de iPhone, iPad en iMac zijn uitgerust.

Aan het persbureau AFP vertelt analist Pierre Breesé van het consultancybureau IP Trust dat vooral de telecomindustrie in het vizier van de patent trolls loopt. ‘Het gaat om erg complexe technologie die door miljoenen patenten wordt beschermd. Dat scherpt de appetijt voor dit soort acties aan.’

In de VS zijn er elk jaar duizenden rechtszaken rond patentschendingen. Volgens de universiteit van Boston zijn die jaarlijks goed voor 29 miljard dollar aan schadevergoedingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-12T11:51:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.