Vijf trends die technologische innovatie gaan stuwen

Glazen bol

Wat zijn de trends die de komende jaren de technologische innovatie gaan stuwen? Marktonderzoeksbureau Gartner benoemt er vijf.

Het digitale zijn
Technologie wordt steeds meer geïntegreerd met het menselijke lichaam en creëert zo nieuwe mogelijkheden voor digitale representaties van onszelf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan digital twins en technologie voor social distancing. Digital twins zijn modellen van echte mensen die hen kunnen vertegenwoordigen in de digitale of fysieke wereld. Hoe mensen met de digitale wereld interageren gaat dan ook verder dan toetsenborden en schermen, maar stevent af op het gebruik van de stem, het gezicht en gebaren tot zelfs een directe connectie met de hersenen.

Composite architectures
De ‘configureerbare onderneming’ is ontworpen om te reageren op de snel veranderende bedrijfsbehoeften en maakt gebruik van snel beschikbare bedrijfsmogelijkheden die zijn gebouwd op zo flexibel mogelijke inzet van data. De ingebouwde intelligentie is gedecentraliseerd en strekt zich uit naar buiten toe, naar edge devices en de eindgebruiker. Het gaat hier om technologieën als private 5G, embedded ai en kleine, goedkope minicomputers aan de edge.

Formatieve ai
Ai-technologie die dynamisch kan veranderen om in te spelen op nieuwe situaties, dat is formatieve ai. De meest geavanceerde technieken kunnen geheel nieuwe modellen genereren die gericht zijn op het oplossen van specifieke problemen. Adaptieve machine learning, ‘augmented development’, zelflerende netwerken kunnen er allemaal hun voordeel mee doen.

Algoritmisch vertrouwen
Modellen die gebaseerd zijn op verantwoordelijke autoriteiten worden vervangen door algoritmische vertrouwensmodellen om de privacy en veiligheid van gegevens, de bron van activa en de identiteit van personen en dingen te garanderen. Algoritmisch vertrouwen zorgt ervoor dat organisaties niet worden blootgesteld aan het risico en de kosten van het verlies van het vertrouwen van hun klanten, werknemers en partners. Toepassingen zitten in bijvoorbeeld in ‘secure access service edge’ (sase), differentiële privacy, geauthenticeerde herkomst en ‘bring your own identity’.

Beyond silicon
Al ruim vier decennia is de Wet van Moore de leidraad voor de it-industrie. Nu de technologie de fysieke grenzen van silicium nadert, creëren nieuwe geavanceerde materialen doorbraakmogelijkheden om technologieën sneller en kleiner te maken. Denk aan onder meer dna-computers, biologisch afbreekbare sensoren en op koolstof gebaseerde transistors.

Disruptief

'Opkomende technologieën zijn van nature disruptief, maar het concurrentievoordeel dat ze bieden is nog niet bekend of bewezen op de markt', zegt Brian Burke van Gartner. 'De meeste zullen meer dan vijf jaar, en sommige meer dan tien jaar, nodig hebben om productief te worden. Sommigen zullen sneller rijpen en we moeten de mogelijkheden voor deze technologieën begrijpen, vooral die met een transformatief of diepgaand effect.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-18T11:58:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.