Belgische legal-tech digitaliseert met low-code

rechter rechtszaak rechtbank

Siemens-dochter Mendix, specialist in low-code, heeft samen met de Belgische legal-tech Legal Studio een nieuw platform opgericht om juristen te helpen bij het digitaliseren van workflows en repetitief juridisch werk. Klea, zoals het werd gedoopt, is gebouwd met de Mendix low-code-tools.

De juridische sector staat bekend als traditioneel en conservatief, met veel werk waar niet noodzakelijk een juridisch diploma voor nodig is en dat gemakkelijk is te automatiseren. Filip Corveleyn, medeoprichter van Legal Studio, dat het papierwerk, zag dat een eenvoudige zaak als, pakweg, het bijeenroepen van een aandeelhoudersvergadering, een tijdrovende en dure uitdaging was. Ook zaken als het vervangen van bestuurders in verschillende landen, het goedkeuren van jaarrekeningen, het verlenen van volmachten, of eigenlijk de hele juridische backbone, zijn dus slimmer en efficiënter te beheren.

‘Het probleem in de juridische sector is dat er geen procesdenken bestaat voor repetitieve processen waarbij verschillende personen betrokken zijn’, zegt Corveleyn. ‘Er is geen uniforme manier om documenten en processen efficiënt te beheren.  We ontdekten ook dat er geen goed inzicht was in de juridische kosten binnen bedrijven. Grote bedrijven hebben een eigen juridisch team, maar werken daarnaast samen met externe advocaten. Dit betekent dat de totale kosten die gemoeid zijn met repetitieve juridische taken niet altijd duidelijk zijn.’

Met deze kennis en inzichten in het achterhoofd legde hij contact met Mendix-partner Appronto en vroeg hen te helpen bij het bouwen van een oplossing om deze processen te automatiseren en te stroomlijnen. In amper twee weken kwam Appronto terug met het eerste prototype van Knowledgeable Legal Entity Automation, ofwel Klea. De oplossing is gebouwd met het Mendix low-code-platform, een visuele benadering van applicatieontwikkeling waarmee developers applicaties voor web en mobiel kunnen maken via een grafische gebruikersinterface en met behulp van drag-and-drop-componenten en modelgedreven logica.

Met het Klea-platform had Corveleyn een product, maar nog geen bedrijf. Hij zag al snel het potentieel van Klea en richtte samen met voormalig Allen & Overy-collega Anthony Verhaegen, Legal Studio op. Cto Bart Reyserhove kwam aan boord en met nieuwe inzichten en feedback van klanten werkten ze aan de volgende versie van Klea. Corveleyn: ‘Met het Mendix low-code platform konden we snel schakelen, workflow-functionaliteit benutten en Klea in slechts drie maanden naar een hoger niveau tillen, zonder dat een leger ontwikkelaars nodig was. Zonder Mendix en Appronto zou dit een jaar hebben gekost.’

Gebruikers van Klea rapporteren tijdsbesparing van zestig procent en verminderen de operationele kosten met veertig procent. Het Mendix-gebaseerd platform is drijvende kracht geworden achter het realiseren van een miljoen omzet in recordtijd en wordt momenteel wereldwijd actief gebruikt in meer dan vijftig landen bij bedrijven zoals Levi Strauss, Imerys en Carrier.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-13T10:12:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.