Gratie voor Google-ingenieur die bedrijfsgeheimen stal

Uber zelfrijdende auto

Anthony Levandowski heeft gratie gekregen van voormalig Amerikaans president Trump. De man heeft schuldig gepleit aan het stelen van bedrijfsgeheimen van Google over zelfrijdende auto’s. Daarna startte hij zijn eigen bedrijf dat door Uber werd overgenomen.

Levandowski was een ingenieur die tussen 2009 en 2016 werkte bij de Google-divisie die zich met autonome voertuigen bezighoudt (nu Waymo genoemd). Net voor hij het bedrijf verliet, downloadde hij nog snel duizenden bestanden naar zijn eigen laptop, waaronder elektronische schema’s en ontwerpen voor Lidar-radarsystemen. De man heeft in een rechtbank toegegeven dat hij van plan was om die bestanden te gebruiken voor zichzelf en zijn nieuwe werkgever, de taxidienst Uber. 

Nadat hij de deur bij Google achter zich had dichtgetrokken, richtte Levandowski zijn eigen bedrijf op, Otto, dat al snel door Uber werd overgenomen voor 680 miljoen dollar. Daarbij kwam hij ook aan het hoofd te staan van de Uber-afdeling die zich met zelfrijdende auto’s bezighield. Bij Google begon het al snel te dagen dat Levandowski bepaalde zaken had meegenomen en het bedrijf begon een rechtszaak tegen hem en Uber. Bij Uber vloog hij uiteindelijk op straat en het bedrijf schikte de rechtszaak voor 245 miljoen dollar in 2018. In 2019 verkocht Uber uiteindelijk zijn divisie voor zelfrijdende auto’s.

In augustus van dit jaar werd Lewandovski tot achttien maanden gevangenis veroordeeld. Maar daarvan heeft hij geen dag gezeten. Door de coronapandemie werd zijn straf uitgesteld en uiteindelijk kreeg hij gratie van Trump. In een verklaring beweerde Trump dat de gratie gesteund werd door prominente figuren uit Silicon Valley als investeerder Peter Thiel en Oculus-oprichter Palmer Luckey. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-25T11:52:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.