IBM zet turbo op quantumcomputers

IBM heeft een nieuwe roadmap aangekondigd voor ontwikkelaars van software die op quantumcomputers draait. Het bedrijf wil dergelijke applicaties honderd keer sneller laten werken.

De honderd keer snellere runtime van alle IBM-quantumcomputers moet nog dit jaar gerealiseerd worden, zegt Big Blue. Op dat ogenblik zijn taken die voorheen enkele dagen nodig hadden, klaar te spelen in uren. IBM rekent daarvoor op de Qiskit-runtime, een modus waarin meer circuits tegelijkertijd in de quantumcomputer zijn in te zetten.

Daar houdt het ook niet op. Volgend jaar biedt IBM dynamische circuits aan, waar je de staat van qubits meet zonder informatie te verliezen. IBM biedt daarmee een oplossing voor een fundamenteel fysisch probleem rond quantumcomputers. Na 2023 zal IBM libraries introduceren met vooraf gebouwde circuits en quantumcomputers gaan integreren met klassieke computers met behulp van speciaal gebouwde hardware.

Vanaf 2025 denkt IBM dan dat de droom van ‘frictieloze’ quantumcomputer werkelijkheid zijn. Daarbij zal de hardware geen probleem meer vormen bij het ontwikkelen van software. Tegen dan ziet IBM horden ontwikkelaars via cloud-api’s gebruikmaken van quantumtechnologie. In 2030 ziet IBM miljarden of zelfs triljarden quantumcircuits per dag in actie, zonder dat gebruikers zelf door hebben dat ze met quantumcomputers aan de slag zijn.

De nieuwe roadmap bouwt verder op de plannen die IBM in september vorig jaar aankondigde. Daarbij deed het uit de doeken hoe een quantumcomputer van duizend qubits op te tuigen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-05T10:35:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.