Vlaamse drone telt aardbeien vanuit de lucht

Flanders Make

Flanders Make, het Vlaams strategisch onderzoekscentrum voor de industrie, heeft concrete toepassingen ontwikkeld voor drones. Zo kunnen drones, dankzij artificiële intelligentie, het aantal aardbeien vanuit de lucht tellen en de telers helpen de oogst nauwkeuriger te voorspellen.

Na de inplanting van de Vlaamse Drone Federatie EUKA bij Flanders Make een jaar geleden, toont Flanders Make nu twee toepassingen met vliegende robots. De eerste werd ontwikkeld in samenwerking met het Proefcentrum Fruitteelt. Zij deden al manuele tellingen van aardbeibloemen om de oogstopbrengst van doordragende aardbeien over een termijn van drie weken te voorspellen. Dankzij de drone kan dat nu veel sneller. 

Rob Heylen, onderzoeker bij Flanders Make, legt uit dat voor deze case luchtbeelden van doordragende aardbeigewassen zijn verzameld, waarna een algoritme de beelden analyseert en het aantal vruchten en/of bloemen telt die zichtbaar zijn. 'Door tijdens ons onderzoek ook een manuele telling te doen, hebben we een foutenmarge kunnen vaststellen tussen het aantal digitaal herkende bloemen en het werkelijk aantal bloemen. Doordat we nu deze marge kennen, zijn we in staat het werkelijk aantal bloemen heel nauwkeurig te bepalen op basis van snel verzamelde dronebeelden.’

Voor landbouwers is het cruciaal om een goede oogstvoorspelling te maken. Dat is interessant om vooraf concrete afspraken te maken met afnemers en om in te schatten hoeveel middelen er nodig zijn voor de oogst.

Door het magazijn razen

Dezelfde soort technologie is ook te gebruiken om aan inventarisbeheer te doen. Flanders Make heeft samen met IMEC een drone ontwikkeld die met een waanzinnige snelheid van vier meter per seconde door de rekken van een magazijn raast om de voorraad te tellen. Zo is in enkele minuten tijd een volledige gang van een groot magazijn te inventariseren.

‘We hebben in ons eigen dronelab een vliegende robot ontwikkeld die op twee niveaus de voorraad in een magazijn volledig autonoom kan scannen’, aldus Jeroen Zegers, eveneens onderzoeker bij Flanders Make. ‘Enerzijds gebruiken we digitale camera’s die qr-codes op de rekken en de pallets herkennen om zo de voorraad te inventariseren. Al snel merkten we dat er vanuit de markt de vraag kwam om ook het aantal losse dozen te kunnen tellen.’

Daarom hebben de onderzoekers een tweede toepassing ontwikkeld die met behulp van lidar-technologie ook het aantal dozen op een deels uitgepakte pallet kan tellen. Een lidar-sensor meet de afstand tussen de dozen en de drone. Door de dozen steeds van voor naar achter en van boven naar onder af te nemen, kan de drone snel het aantal resterende dozen berekenen. Het is een werk dat erg arbeidsintensief is, maar dat de drone nu in een oogwenk uitvoert.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-12T09:58:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.