Kwart miljard boete voor Apple wegens patentschending

vrouwe justitia rechter rechtszaak rechtbank

Apple heeft van een Texaanse rechtbank een boete van bijna 260 miljoen euro gekregen voor inbreuken op het patentrecht. Apple meldt dat de zaak is aangespannen door een patenttroll en gaat in beroep tegen de veroordeling.

De forse boete moet betaald worden aan het bedrijfje Personalised Media Communications omdat Apple een patent had geschonden dat draait rond digital rights management. Specifiek gaat het om de Fairplay-technologie waarmee Apple versleutelde bestanden distribueert via iTunes, de App Store en Apple Music.  

Apple zelf is ‘not amused’ met de uitslag van de rechtszaak. Volgens het bedrijf is Personalised Media Communications niks meer dan een patenttroll, een bedrijfje dat op zoek gaat naar zo algemeen mogelijke en gemakkelijk te patenteren technologieën om daarna andere bedrijven daarvoor aan te klagen. ‘Zaken als deze, aangespannen door bedrijven die geen producten maken of verkopen, verstikken innovatie en schaden uiteindelijk consumenten’, reageert Apple. 

De kiemen van de zaak dateren al van zes jaar geleden. Aanvankelijk oordeelde een octrooibureau dat de zaak die Personalised Media Communications had aangespannen ongeldig was. Een beroepsinstantie draaide die beslissing later weer terug en kwam de zaak toch voor een rechter. Die rechter nam ook de aanbeveling van een magistraat over waarin het verzoek van Apple om het octrooi ongeldig te verklaren, werd afgewezen.

Personalised Media Communications is met Apple niet aan zijn proefstuk toe en heeft meerdere, gelijkaardige rechtszaken aangespannen. Die lopen niet altijd goed af. In november won YouTube een zaak tegen het bedrijf. Een andere zaak, tegen Netflix, loopt nog voor de rechtbank van New York. Ook over een geschil met Amazon moet een rechter zich nog uitspreken. 

Apple zelf wordt vaker belaagd door patenttrolls. In augustus 2020 moest het bedrijf een half miljard dollar betalen aan Panoptis voor het schenden van 4G-patenten. En eerder dat jaar was er een zaak die werd verloren tegen VirnetX over beveiligingstechnologie voor Facetime.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-22T10:49:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.