Nokia en Lenovo roken vredespijp over patenten

De Finse netwerkspecialist Nokia en het Chinese technologieconcern Lenovo hebben een deal gesloten om patenten te licentiëren, schrijft Reuters. De overeenkomst komt er na een jarenlange juridische strijd tussen de twee bedrijven. Lenovo zal een vergoeding betalen aan Nokia.

De oorsprong van het dispuut tussen Nokia en Lenovo gaat terug tot 2019. Toen kwamen de Finnen tot de conclusie dat Lenovo bepaalde Nokia-patenten rond videocompressie had geschonden. Het kwam tot rechtszaken in de VS, Brazilië, Indië en Duitsland. Lenovo sleurde op zijn beurt Nokia voor de rechter in Californië. 

In september vorig jaar besliste een Duitse rechter dat er wel degelijk patentovertredingen hadden plaatsgevonden door Lenovo. Lenovo werd gedwongen om de verkoop van een aantal van zijn producten in Duitsland op te schorten. Die beslissing werd in november dan weer opgeschort door een hogere rechtbank, zonder zich over de grond van de zaak uit te spreken. 

‘We zijn verheugd dat we een overeenkomst met Lenovo hebben bereikt’, zegt Jenni Lukander, president van Nokia Technologies. ‘De overeenkomst weerspiegelt Nokia's decennialange investeringen in onderzoek & ontwikkeling, en bijdragen aan gsm- en multimedia-normen. We waarderen en respecteren de constructieve geest die Lenovo in onze onderhandelingen heeft gebracht en kijken ernaar uit om samen te werken aan verdere innovatie voor hun gebruikers over de hele wereld.’ 

Lenovo zal nu een niet nader genoemd geldbedrag aan Nokia overmaken, waarmee de zaak ten einde komt. Vorige maand heeft Nokia ook al een overeenkomst rond patentlicenties gesloten met Samsung. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-08T10:02:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.