Beatroots gaat weer naar AI Songfestival

Robotic rock

Beatroots, de muziekgroep van data-experten van het Leuvense ai-bedrijf Dataroots, gaan België vertegenwoordigen op het AI Songfestival 2021. Hun door artificiële intelligentie gecomponeerde nummer heet ‘Robotic Love’ en is een van de 38 kandidaten.

De editie 2021 is de tweede editie van het AI Songfestival. Ook vorig jaar deed Beatroots al mee. De liedjeswedstrijd wordt georganiseerd door de Luikse technologiehub Wallifornia MusicTech en door het collectief DeepMusic.ai, dat tracht kunstmatige intelligentie en kunst te verbinden.

Dorian Van den Heede, machine learning engineer bij Dataroots: ‘De ai die we ontwikkelden, leerde de patronen van de favoriete liedjes van het Dataroots-team, alsook de zang- en gitaarprestaties van onze meest getalenteerde muzikanten. Daarna lieten we het algoritme zijn gang gaan. Behalve hier en daar wat bijsturen en een gitaarsolo toevoegen is ‘Robotic Love’ zowel muzikaal als tekstueel zo goed als volledig het werk van de computer.’

Beladen verhouding

Het thema van het lied is de relatie tussen de artificiële intelligentie en de schrijver of ontwikkelaar erachter. Dit komt naar voor in de liedjestekst die de ai schreef. ‘Met uitspraken als ‘Slave to your contract’, ‘There’s no escape’ en ‘We’re programmed to pretend’ is het duidelijk dat de verhouding tussen de ai en de programmeur behoorlijk beladen is’, lacht Dorian.

Vanaf deze week staan alle inzendingen online op Spotify, Soundcloud en Youtube. Iedereen kan zijn stem uitbrengen. Daarnaast buigt ook een panel van ai-experts zich over het technische aspect van de songs en de mate waarin alles effectief computergegenereerd is. De grote winnaar wordt bekend gemaakt tijdens een online awardceremonie op 6 juli 2021.

Vorig jaar won een Australisch team de eerste editie met het nummer ‘Beautiful the World’. Ook dit jaar zal de concurrentie niet mals zijn, zegt Dorian. ‘We weten dat er professionele muzikanten deelnemen en ai-muziekbedrijven met perfect geproducete popsongs. Een podiumplaats wordt dus moeilijk, maar een mooie ereplaats moet er zeker inzitten.’

Het nummer van Beatroots valt hier te beluisteren en te bekijken:

Robotic Love, music video by Beatroots AI

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-04T11:26:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.