Brussel verhoogt stralingsnorm voor 5G dan toch

Triomfboog Brussel

De stad Brussel gaat de stralingsnorm voor mobiele telefonie verhogen van 6 naar 14,5 volt per meter (V/m). Door het optrekken van de norm moet de invoering van 5G in de hoofdstad mogelijk worden.

De waarde van 14,5 V/m ligt nog altijd een stuk onder de normen die de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt en maakt dat Brussel nog steeds de strengste normen van België hanteert. De vorige norm van 6 V/m was zo ongeveer de strengste ter wereld.

Brussel neemt met de beslissing een bocht, want in een vorige legislatuur werd de verhoging van de stralingsnorm nog afgeketst. De beslissing om toch een hogere waarde toe te staan, komt er op basis van het tweede verslag van het ‘5G-coördinatie-platform’ en van de aanbevelingen van een overleg-commissie van het Brusselse Parlement.

Ook de economische impact van 5G speelde een rol. Volgens cijfers van telecomwaakhond BIPT zal de invoering van de technologie een economisch surplus van vier à zes miljard euro opleveren en meer dan 36.000 banen creëren.

‘Met deze principiële beslissing komt een einde aan het lange gedraal in een dossier dat niet alleen van strategisch belang is voor de economische en technische toekomst, maar ook voor het internationale imago van het Brussels Gewest’, zegt Rudi Vervoort, de minister-president van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering. ‘Daarbij geven we geen duimbreed toe op de noodzakelijke bescherming van onze burgers en die van het leefmilieu. We volgen overigens volledig de aanbevelingen van de eerste overlegcommissie over 5G, die grote vernieuwing bracht op het vlak van participatie. We zitten uiteraard nog maar aan het begin van het wetgevende proces dat op gang zal komen, maar het pad is duidelijk uitgetekend. Het is de bedoeling om in de laatste vier maanden van 2022 te landen.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-26T10:20:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.