Joint venture Proximus en Eurofiber heet Unifiber

Glasvezel

De joint venture tussen Proximus en Eurofiber heeft een naam gekregen. Unifiber zal tegen 2028 minstens vijfhonderdduizend kmo’s en gezinnen in Wallonië toegang geven tot supersnel internet.

De Europese autoriteiten hebben deze week groen licht gegeven voor de oprichting van Unifiber. De joint venture beschikt de komende tien jaar over een budget van meer dan achthonderd miljoen euro om het netwerk uit te bouwen en gezinnen en kmo's erop aan te sluiten. 

De ambitie is dat tegen 2028 minstens vijfhonderdduizend gezinnen en kmo's in Wallonië aansluitbaar zijn op glasvezel. Zij kunnen op die manier toegang krijgen tot internet bij de dienstenleverancier van hun keuze. Tussen 2022 en 2023 kunnen al enkele tienduizenden klanten zich aansluiten op het Unifibernetwerk. Vervolgens zullen er vanaf 2024 elk jaar bijna honderdduizend aansluitingen bijkomen.

De voorbereidingen voor de uitrol van het Unifiber-netwerk gaan half augustus van start in de gemeenten Waterloo en Morlanwelz. De aankondiging van de samenwerking dateert al van medio vorig jaar. 

Eurofiber en Proximus

Eurofiber werd in 2000 in België opgericht en werkte zijn eerste grote opdrachten in Nederland af. Later keerde het bedrijf  terug naar België. Eurofiber heeft zijn kantoren in Zaventem en kan intussen bogen op een glasvezelnetwerk van meer dan 38.000 kilometer in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Eerder richtte het bedrijf al een joint venture op met Vattenfall om 500.000 gezinnen en bedrijven in Berlijn op het internet aan te sluiten.

Proximus heeft zelf fiber uitgerold in 18 Belgische steden, met tot nog toe 600.000 aansluitbare gezinnen en bedrijven. Het bedrijf wil de turbo zetten op die inspanningen en heeft daarvoor joint ventures opgericht met andere bedrijven. In Wallonnië gaat het om Eurofiber, voor Vlaanderen werd een samenwerking aangegaan met het Zweedse investeringsfonds EQT. Daar wordt naar de markt getrokken onder de naam Fiberklaar. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-29T10:30:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.