High Tech Campus in Amerikaanse handen

Investeerder Marcel Boekhoorn zou miljard opstrijken door overeenkomst met Oaktree Capital

High Tech Campus Eindhoven

High Tech Campus komt in handen van de Amerikaanse investeerder Oaktree Capital Management. Met de overname van het Eindhovense complex, waarvan investeerder Marcel Boekhoorn sinds 2012 eigenaar is, zou een bedrag van een miljard euro gemoeid zijn.

Hoewel er officieel geen overnamebedrag bekend is gemaakt, vertrouwt Boekhoorn zakenblad Quote toe dat er een bedrag speelt in de omvang van het in 2005 door hem verkochte telecombedrijf Telfort. Dat ging toen voor ongeveer een miljard euro van de hand. Boekhoorn kocht de campus in 2012 voor 425 miljoen euro.

Op het terrein van de High Tech Campus Eindhoven, in het zuiden van de stad, zijn 235 hightechbedrijven gevestigd. Het is de thuisbasis van 12.000 onderzoekers, ingenieurs en vernieuwers.

De nieuwe investeerder zegt zich in te zetten om de campus de komende jaren te laten groeien. Ook worden bestaande en nieuwe huurders 'geholpen' om de groei van hun bedrijf te versnellen. Het is niet duidelijk of de Amerikaanse investeerder daarmee bedoelt dat het ook groeigeld gaat steken in de individuele bedrijven en kansrijke technologie van op de campus gevestigde partijen.

Nieuwe fase

Het operationele campusbeheer blijft in handen van het huidige management van de High Tech Campus, onder leiding van Jan Willem Neggers en Freek Smolders. Daardoor moet de continuïteit van de activiteiten gewaarborgd zijn, aldus de kopers. 

Volgens Neggers brengt de nieuwe eigenaar de campus in een volgende ontwikkelfase. Oaktree Capital wil het park uitbreiden, een deel van de bestaande gebouwen moderniseren en het hightech-ecosysteem verder ontwikkelen. Eerder sprak de campusleiding de doelstelling uit om in 2025 de duurzaamste campus van Europa te zijn.

Kennisregio

De huidige High Tech Campus Eindhoven begon in 1964 als r&d-locatie van Philips. De eerste gebouwen vormden het nationale onderzoekscentrum van het elektronicabedrijf. In1998, toen het Philips-centrum officieel gesloten werd, waren er allerlei bedrijven en onderzoeksinstellingen gevestigd.

Sinds 2003 wordt het gebied High Tech Campus Eindhoven genoemd en geldt het als één van de belangrijkste kennisregio’s binnen Nederland en Europa. Op de campus zijn onderzoeklocaties van NXP, IBM en Intel te vinden. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-08-19T10:28:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.