Skeyes bestelt 'digitale controletorens' bij Saab

Skeyes, het Belgische autonome overheidsbedrijf dat de luchtverkeersleiding regelt, is een partnership aangegaan met Saab Digital Air Traffic Solutions. Saab helpt Skeyes bij de introductie van digitale controletorens in ons land.

Bij digitale controletorens kijken de luchtverkeersleiders niet meer zelf rechtstreeks naar het tarmac van de luchthaven, maar laten ze zich bijstaan door slimme camera’s, schermen en augmented reality. Het gebouw waarin ze zich bevinden, hoeft daarmee niet meer noodzakelijk op het luchthaventerrein zelf te staan.

Skeyes bestudeert de invoering van dit soort torens al enkele jaren. Nu heeft het Saab aangesteld om met de implementatie te beginnen. Het Zweedse bedrijf gaat de noodzakelijk camera’s en transmissietorens op de betrokken luchthavens installeren.

Het gebruik van augmented reality zal de luchtverkeersleiders van extra informatie voorzien die ze met het blote oog niet kunnen waarnemen. Op die manier moet het vliegverkeer veiliger en vlotter verlopen. Ook drones zijn via het cameranetwerk te detecteren. Op dit moment zijn die niet zichtbaar op de radarschermen. Met de digitale torens is ook de luchtverkeersleiding van verschillende luchthavens op een locatie te centraliseren.

Tegen 2025 zou de eerste digitale toren operationeel moeten zijn. Die komt wellicht in de buurt van Namen en neemt de luchtverkeersleiding van de luchthavens van Luik en Charleroi voor zijn rekening.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-03T11:43:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.