Ai-bedrijven zetten investeringskraan open

Ongeveer een derde van alle technologie- en serviceproviders die met ai-technologie werken, gaan de komende twee jaar minstens een miljoen dollar aan investeringen doen. Dat blijkt uit een onderzoek van Gartner. De meeste daarvan (84 procent) zijn overtuigd dat de investeringen nog zeker tot 2022 zullen aangroeien. Toch zijn er ook hindernissen die een brede adoptie van ai in de weg staan.

Vergeleken met technologieën als cloud en iot, staat ai op de tweede plaats van toegewezen fondsen. Binnen het ai-domein zelf gaat specifiek ‘computer vision’ met het meeste geld lopen, gemiddeld zo’n 679.000 dollar. ‘Zeer weinig respondenten meldden financieringsbedragen van minder dan 250.000 dollar voor ai-technologieën, wat aangeeft dat de ontwikkeling kostenintensief is in vergelijking met andere innovaties. Dit is geen gemakkelijk segment om in te stappen vanwege de complexiteit van het bouwen en trainen van ai-modellen', zegt Errol Rasit van Gartner. 

De enquête toont ook aan dat veel ai-technologieën nog niet echt rijp zijn, in vergelijking met de andere innovatiegebieden. Maar iets meer dan de helft van de respondenten meldt dat hun ai-producten en -diensten in aanzienlijke mate door de doelgroep worden gebruikt. 41 procent gaf aan dat opkomende ai-technologieën zich nog in de ontwikkelings- of aanloopfase bevinden. Er komt dus nog een golf van potentiële adoptie aan, naarmate nieuwe of verbeterde ai-producten en -diensten breed beschikbaar komen.

De onvolwassenheid van de technologie wordt door organisaties die in ai investeren ook genoemd als een van de belangrijkste redenen voor mislukking het integreren van een opkomende technologie. Verder worden de complexiteit van de producten en het gebrek aan vaardigheden opgesomd als grootste belemmeringen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-30T10:03:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.