Facebook komt met digitale geldbeugel

Munten

Facebook gaat een proefproject opzetten rond zijn digitale portemonnee Novi. Daarmee kunnen gebruikers direct en zonder bijkomende kosten geld versturen en ontvangen. Ook Coinbase en Paxos zijn bij het experiment betrokken.

Novi zal eerst gelanceerd worden in de VS en Guatemala, op kleine schaal. Met de portemonnee (en het achterliggende betaalnetwerk) wil Facebook zijn financiële dienstverlening uitbreiden. Dankzij Novi zal immers elke burger veilig en betaalbaar zijn bankzaken kunnen regelen, zo zegt het bedrijf. 

De munt die via Novi is uit te wisselen, is Pax Dollar gedoopt. Het is een cryptomunt gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar, wat betekent dat ze gedekt wordt door echt geld. Wanneer een gebruiker Pax Dollars aankoopt via Novi, worden die bewaard bij Coinbase. Daarna zijn ze te versturen naar andere Novi-gebruikers en om te zetten in een lokale munt. 

Libra

Novi maakt deel uit van een eerder experiment van Facebook met digitale munten, de Libra. Die verdween van het toneel na kritiek van centrale banken en toezichthouders - die stelden dat de Libra zou kunnen leiden tot financiële instabiliteit. Het project werd eerder dit jaar weer opgepikt onder de naam Diem (voor de munt) en Calibra (voor de portemonnee). Die zijn nu omgedoopt tot Pax en Novi. 

Volgens Facebook zijn er wereldwijd zo’n 1,7 miljard mensen die geen toegang hebben tot een bankrekening. Voor hen zou Novi een bieden. Wanneer het proefproject in andere landen gelanceerd gaat worden, is nog niet bekend. 

Enkele Amerikaanse senatoren van de Democratische Partij hebben Facebook in een open brief trouwens aangemaand om te stoppen met het project. Volgens hen kan het bedrijf niet vertrouwd worden het beheren van een digitale munt en is er geen wettelijk kader voor dit soort munten. Onder die senatoren is ook Elisabeth Warren, die presidentskandidate was. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-20T10:38:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.