Mobiel dataverkeer blijft records breken

Sinds 2011 is het mobiele dataverkeer wereldwijd maar liefst driehonderd keer toegenomen. Dat blijkt uit het tiende Ericsson Mobility Report. In het derde kwartaal van 2021 alleen was er meer mobiel dataverkeer dan tijdens de periode 2011-2016.

Het mobiele netwerkdataverkeer steeg in het derde kwartaal van 2021 met 42 procent, jaar op jaar, en was goed voor ongeveer 78 exabytes. De groei is nog niet gedaan. Nieuwe prognoses onthullen dat het totale mobiele netwerk dataverkeer tegen het einde van 2027 waarschijnlijk 370 EB zal bereiken. 

Breedband-iot heeft vandaag 2G/3G ingehaald als het segment dat het grootste deel van de iot-toepassingen verbindt. Naar verwachting zal het tegen eind 2021 goed zijn voor 47 procent van alle cellulaire iot-verbindingen, tegenover 37 procent voor 2G/3G en zestien procent voor technologieën als narrowband-iot en cat-m. Ook hier is de groei nog niet afgetopt. De aanzienlijke versnelling van iot-implementaties in de komende jaren, met wearables voor e-gezondheid, het volgen van logistieke activa, milieubewaking, slimme meters en slimme apparaten voor het volgen en bewaken van productie zorgen voor een aanhoudende stijging van het dataverkeer 

De voornaamste reden dat er zoveel mobiele data verstookt wordt, aldus het rapport, is omdat het aantal smartphonegebruikers is gestegen. Sinds 2011 zijn er op onze planeet 5,5 miljard personen bijgekomen die over een mobiele telefoon beschikken. Tegen het eind van dit jaar zullen bijna 660 miljoen burgers ook mobiel surfen via 5G. De stijging is te danken aan een sterker dan verwachte vraag in China en Noord-Amerika, deels gedreven door dalende prijzen van 5G-toestellen. Tegen 2027 zal 5G naar verwachting goed zijn voor ongeveer de helft van alle mobiele abonnementen wereldwijd, zal het 75 procent van de wereldbevolking dekken en zal het 62 procent van het wereldwijde smartphoneverkeer omvatten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-30T09:15:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.