Imec krijgt stevige rol in Europese chip-hub

Het Leuvense Imec krijgt een sleutelrol in de Europese Chip Act, een strategisch plan om Europa een leiderspositie te geven in de chipsector. Dat schrijft De Tijd. Imec moet er mee voor zorgen dat de productie van chips hier verdubbelt en dat de bevoorrading verzekerd is.

Met de Chip Act wil Europa zich wapenen tegen de investeringen die China en de VS doen op het gebied van halfgeleiders. Vooral de Amerikaanse Chip Act deed de ogen opengaan. Dat plan voorziet erin dat de Amerikanen een soort eigen Imec zouden bouwen, een centrum dat, gezien de universiteiten, industrie en kennis in de VS, het origineel allicht op termijn zou overvleugelen.

Andere bewegingen die de Europese Commissie nauw in de gaten houden, zijn de grote stappen die Zuid-Korea zet in chipproductie en de perikelen rond Taiwan en China (waardoor TSMC mogelijk in Chinese handen zou komen). 

De bedoeling van het programma is om bedrijven uit sectoren als energie, defensie, ruimtevaart en biofarma samen te brengen in onderzoek naar nieuwe chips en de commercialisering daarvan. Imec zal deze stap coördineren, samen met het Duitse Fraunhofer Instituut en het Franse onderzoeksinstituut voor elektronica- en informatietechnologie Leti. Zodra bedrijven in de fase van de productontwikkeling komen, stappen ze uit de structuur.

De nieuwe rol van Imec houdt in dat het zijn ‘Zwitserse’ status zal verliezen. Tot nu toe werkte het centrum met iedereen en dat was blijkbaar ook de rol die de Belgische overheid wilde behouden. Toekomstige beslissingen over investeringen of onderzoek zullen echter op Europees niveau genomen worden. Dat moet voorkomen dat bedrijven EU-landen tegen elkaar uitspelen. 

Imec werd opgericht in 1984, er werken zowat 4.500 mensen bij het instituut. Het budget van Imec draait rond de 680 miljoen euro. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-11T10:12:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.