Brussel bouwt nieuwe hub voor ai en bio-informatica

VUB ULB onderzoekscentrum

Brussel heeft een bouwvergunning toegekend voor het ‘Centrum Wetenschap en Technologie’ waar specialisten van de VUB (Vrije Universiteit Brussel), ULB (université libre de Bruxelles) en HE2B (haute école Bruxelles-Brabant) samen zullen samen onderzoek doen naar artificiële intelligentie en bio-informatica.

Het nieuwe gebouw (Gebouw E gedoopt) wordt gebouwd op campus de la Plaine van de ULB. De werkzaamheden zullen in 2023 van start gaan, nadat de projectstudies zijn afgerond en het contract voor de werken is gegund. Gebouw E wordt een onderzoeks- en innovatiecentrum dat informatici, burgerlijke ingenieurs en industriële ingenieurs zal samenbrengen en vormt een grote stap om tegen de start van academiejaar 2025 een Centrum voor Wetenschap en Technologie in Brussel te creëren.

Het complex bestaat eigenlijk uit zes gebouwen van zeven verdiepingen die met elkaar verbonden zijn. Het wordt ruim 28.000 vierkante meter groot en zal leslokalen, laboratoria en werkplaatsen bieden, voor tweeduizend studenten (800 voor ULB/VUB en 1.200 voor he2b), evenals kantoren voor professoren en onderzoekers.

Verschillende departementen van de École polytechnique de Bruxelles (ULB), het departement Computerwetenschappen van de Faculteit Wetenschappen (ULB), een informatica-onderzoekslaboratorium van de VUB krijgen er onderdak, evenals het departement Ingenieurswetenschappen en Technologie (HE2B), het departement Computerwetenschappen (HE2B) en het deel van het departement Motorische Wetenschappen, dat orthotisten, prothesisten en verbandtechnici opleidt (HE2B).

Gebouw E zal tevens plaats voorzien voor reeds bestaande interuniversitaire en interdisciplinaire samenwerkingen op vlak van onderwijs en onderzoek zoals BruFace, IBSquare en Fari. ‘De kritische massa die we hiermee samenbrengen in vooral de computer- en ingenieurswetenschappen, in het bijzonder artificiële intelligentie en bio-informatica, zal ervoor zorgen dat dit een belangrijke kennishub  wordt en Brussel zo een leidende rol kan blijven spelen in deze snel evoluerende en maatschappelijk cruciale wetenschapsdomeinen’, zegt VUB-rector a.i. Jan Danckaert.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-04-28T11:00:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.