Digitalisering maakt forse CO2-reductie mogelijk

Digitalisering kan de totale emissie van CO2 in België tegen 2030 fors verminderen. Door digitale technologie in te zetten in de vier sectoren die het meeste kooldioxide uitstoten, is een reductie van tien tot twaalf procent mogelijk, berekende techfederatie Agoria samen met Accenture.

De sectoren industrie, gebouwen, mobiliteit & logistiek en energie zijn 's lands grootste CO2-uitstoters. Door in deze sectoren digitale technieken slim te gebruiken, daalt de emissie met maximaal 13,3 megaton. Dit komt overeen met dertig procent van de Europese reductiedoelstelling voor ons land.

Agoria en Accenture trekken de conclusie in het rapport 'Digital4Climate', waarbij vijftien digitale oplossingen in de vier sectoren worden doorberekend.

Robotisering

"De klimaatvraag is een ongeziene Belgische opportuniteit"

In de industrie bestaat het grootste reductiepotentieel, voornamelijk door oplossingen zoals robotisering, proactief onderhoud en gebruik van simulatie en analyse. De bouwsector kan de uitstoot beperken door slim gebouwbeheer en voorafgaande modellering bij de bouw zelf.

Voor de sector mobiliteit & logistiek valt een uitstootreductie te behalen door stimulering van thuiswerk en de inzet van intelligente verkeerssystemen en autonome schepen. In de energiesector verhoogt digitalisering de productie van hernieuwbare energie en de capaciteit van het elektriciteitsnet. Het kan ook de energietransitie versnellen.

Hoeveel megaton CO2 de vier sectoren uiteindelijk gaan besparen, is afhankelijk van de snelheid waarmee ze de digitalisering doorzetten. Volgens Agoria-directeur Bart Steukers is de klimaatvraag 'een ongeziene Belgische opportuniteit'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-06T11:54:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.