Opsplitsing Atos in data/applicatie- en infra-bedrijf

splitsing

Een splitsing in twee aan de beurs genoteerde bedrijven moet het geplaagde Atos er weer bovenop helpen. Het it-concern bundelt zijn infrastructuuractiviteiten in de entiteit Tech Foundation (TFCo) dat onder de handelsnaam Atos gaat opereren. De data- en applicatie-activiteiten, inclusief high performance computing, komen te vallen onder de entiteit SpinCo en krijgt de handelsnaam Evidian mee. De scheiding, waarbij de huidige aandelen worden gesplitst in TFCo en SpinCo-aandelen, moet in de tweede helft van 2023 zijn afgerond. Opmerkelijk: voor de begin dit jaar aangestelde nieuwe topman Rodolphe Belmer is geen plek in de nieuwe constellatie; hij vertrekt.

Topman Rodolphe Belmer kondigde de splitsing vanochtend aan op een pers- en analistenbijeenkomst. Hij lichtte toe dat het Franse it-concern verwacht hiermee meer focus en bewegingsvrijheid te creëren zodat beide takken zich afzonderlijk beter kunnen ontwikkelen. 'Wij zijn actief in twee markten: de data- en applicatie-gedreven markt en die van infrastructuur. Het zijn twee verschillende markten met een verschillende dynamiek die met aparte strategieën en kapitaalstructuren beter af zijn, ook op termijn voor de aandeelhouders.'

De splitsing van de groep maakt zijn functie als algemeen directeur overigens overbodig. Belmer blijft in functie tot 30 september. 

Evidian

De data- en applicatie-activiteiten worden onder gebracht in de spin-off Evidian (NB: dit was de naam van de divisie voor beheer- en beveiligingsoplossingen van Bull, het bedrijf dat in 2014 door Atos werd gekocht). Het gaat over de digitale-transformatiediensten en de publieke cloud, applicatie-ontwikkeling en -beheer, it-beveiliging en big-data- en iot-toepassingen. De directeur van SpinCo/Evidian wordt Philippe Oliva. Evidian is goed voor 4,9 miljard euro omzet en zal naar verwachting dit jaar met zo'n vijf procent groeien. Daarbij wordt ingezet op intensieve samenwerking met de hyperscalers en grote softwarebedrijven.

Maar, stelt ceo Belmer, dit soort activiteiten, die aan de hogere kant van het it-spectrum zitten (operationele marge 2021: 7,8 procent), worden in hun groei geremd door de legacy- infrastructuuractiviteiten bij Atos. De omzet daarvan daalde in 2021 met twaalf procent tot 5,4 miljard euro met een verlieslatende operationele marge van 1,1 procent. Het it-bedrijf heeft hier te maken met verlieslatende contracten en landen met moeilijke marktomstandigheden.

Infrastructuur

Belmer: 'De infrastructuurmarkt is een volwassen markt waar de groei afneemt. Dat neemt niet weg dat er geen kansen liggen. Nog steeds stappen organisaties van hun eigen infrastructuur naar de cloud. Er is een stabiele vraag naar advisering, implementatie, managed services en diensten rondom de digitale werkplek. Er is zeker ruimte voor een winstgevend  bedrijf en daar willen wij met Atos in 2026 staan met onze datacenter- en infrastructuurdiensten, hybride cloud computing en werkplekdienstverlening.'

De topman wijst ook nog op een paar andere negatieve factoren waar het bedrijf last van heeft, zoals de inflatie, het tekort aan it-specialisten en de 'oorlog om talent' (met ook hogere kosten), het tekort aan onderdelen voor hpc en de moeizame integratie van het in 2018 overgenomen Amerikaanse Syntel. 'Wij hebben op de markt ook last van zogeheten 'pure play competitors', concurrenten die gespecialiseerd zijn in één activiteit. Door de splitsing kunnen zowel Atos als Evidian daarmee straks scherper de strijd aanbinden.'

1,5 miljard

Voor de reorganisatie en de splitsing van Atos trekt het bedrijf de komende vijf jaar 1,5 miljard euro uit. Daarvan is 0,4 miljard bedoeld om te investeren in SpinCo (Evidian); 1,1 miljard is gereserveerd om TFCo (Atos) te herstructureren. Daarbij gaat het om het opschonen van het productportfolio, kostenreducties en het afstoten van niet-kernactiviteiten. Dit laatste moet zevenhonderd miljoen euro opleveren. De leiding bij TFCo komt in handen te liggen van Nourdine Bihmane.

Uiteindelijk moet de transformatie van het bedrijf resulteren in een omzetstijging voor Evidian naar zeven miljard in 2026 en een toename van de operationele marge naar twaalf procent. Voor Atos is terugkeer naar een stabiele situatie in 2025 het uitgangspunt, om dan een jaar later de omzet weer te zien groeien met een operationele marge van vijf procent of meer. De topman voorziet voor 2002 overigens een omzetgroeiverwachting die tussen de -0,5 en 1,5 procent ligt.

McKinsey

Atos kondigde eerder dit jaar een herstructurering aan waarbij de organisatiestructuur werd versimpeld. Maar het concern gaat nu met de opsplitsing een stap verder, een besluit mede ingegeven op basis van een plan van adviesbureau McKinsey. Volgens analisten is de kans groot dat de spin-off Evidian uiteindelijk weer wordt gekocht door concurrenten als Thales of Orange.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-14T11:01:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.