Duitsland krijgt eerste Europese exascale-computer

De European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU) heeft vijf nieuwe sites geselecteerd om de volgende generatie supercomputers in Europa te huisvesten en te exploiteren: Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland en Polen. Het Duitse apparaat wordt de eerste Europese exascale-computer.

Die exascale-machine werd Jupiter gedoopt en komt in het Jülich Supercomputing Centre, op zo’n 35 kilometer van Aken. Exascale-supercomputers zijn systemen die meer dan een miljard keer een miljard berekeningen per seconde kunnen uitvoeren.  De andere vier lokaties krijgen supercomputers met petascale- of pre-exascale-capaciteit. Het gaat om sites in Griekenland, Hongarije, Ierland en Polen. 

De computers worden gefinancierd door het EuroHPC JU) met een budget van het Digital Europe-programma, het Horizon Europe-programma en bijdragen van de betreffende landen. De nieuwe systemen zullen ter beschikking worden gesteld van wetenschappers en instellingen uit heel Europa, dus niet enkel uit de landen waar ze gehuisvest zijn. Ze zullen ingezet worden bij het ontwerpen van nieuwe medicijnen, van nieuwe materialen en om de klimaatverandering helpen tegen te gaan. 

EuroHPC JU heeft al een zevental supercomputers over heel Europa geïnstalleerd; vijf daarvan (in Finland, Slovenia, Luxemburg, Bulgarije en Tsjechië) zijn al operationeel. Drie bijkomende apparaten staan al in de stijgers, in Italië, Portugal en Spanje. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-16T11:43:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.